Linkovi

Dva uticajna senatora pozivaju predsednika Buša da pripremi alternativni plan za Irak


Dva uticajna senatora iz Republikanske stranke pozvala su predsednika Buša da zatraži novo odobrenje od Kongresa za vojne operacije u Iraku, kao i da pripremi alternativne planove i o njima izvesti Kongres pre početka oktobra.

Bivši predsednici senatskog Odbora za oružane snage i Odbora za spoljne odnose, republikanski senatori Džon Vorner i Ričard Lugar, izneli su te predloge u amandmanu na predlog zakona o odbrambenoj politici. Tim amandmanom traži se od predsednika Buša da smisli nove razloge za odobravanje rata u Iraku, pre nego što najviši američki komandant u toj zemlji, general Dejvid Petreus, u septembru podnese svoj izveštaj Kongresu. Od predsednika se takođe traži da do 16. oktobra podnese alternativni plan koji bi obuhvatao početak povlačenja pre kraja godine.

Senator Lugar je prvi put to predložio prošlog meseca, kada se javno distancirao od predsednikove strategije u Iraku:

”Naši bezbednosni interesi zahtevaju smanjenje i premeštanje naših snaga na lakše održive pozicije, u Iraku ili na Bliskom istoku. Predložene su već brojne lokacije za privremene ili trajne vojne baze, uključujući Kuvajt, druge obližnje države ili kurdske teritorije, ili pak lakše odbranjivi položaji u Iraku, van gradova,“ rekao je senator Lugar.

Predstavnički dom je u četvrtak usvojio amandman u kome se traži da borbene snage počnu sa povlačenjem 120 dana od njegovog usvajanja i da se taj proces završi do aprila. Međutim, šanse za usvajanje te mere u Senatu prilično su male. Njene pristalice - pretežno među demokratama - kažu da bi to nateralo Iračane da pristanu na kompromise neophodne za osnivanje vlade nacionalnog jedinstva. Demokratski senator iz Nevade, Hari Rid, je vođa demokratske većine u Senatu:

”Jasno je da u Iraku sada vlada haos, a uspostavljanje bezbednosti zavisi od samih Iračana. Mi to ne možemo da uradimo. Vreme je da počnu sami da se brinu o svojoj zemlji,“ rekao je senator Rid.

Republikanski protivnici kažu da bi određivanje roka za povlačenje pre uspostavljanja stabilnosti samo podstaklo dodatno nasilje. Senator Džon Kajl je republikanac iz Arizone:

”Ako napustimo Irak pre nego što Iračani budu u stanju da održavaju mir i stabilnost, genocid, ubistva i terorizam koji bi nastali bili bi gotovo nemerljivi,“ rekao je Džon Kajl.

Predvodnici republikanaca u Senatu obećavaju da će sprečiti glasanje o predlogu za povlačenje. Da bi se to prevazišlo potrebno je da najmanje 60 od stotinu senatora glasa u prilog te ideje. Kako izgleda broj pristalica povlačenja manji je od tog.

XS
SM
MD
LG