Linkovi

Indijski institut za tehnologiju isključio internet u studentskim sobama


Jedan od najpoznatijih univerziteta u Indiji, Indijski institut za tehnologiju, isključio je internet u studentskim sobama. Zabrana je, kako se navodi u obrazloženju, uvedena zbog bojazni da studenti na interentu provode previše vremena.

Indijski glavni institut za tehnologiju u Bombaju je odlučio da prekine pristup internetu u studentskim spavaonicama. Uprava instituta se nada da će taj potez naterati studente da dlaze na predavanja, okrenu se sportu i počnu da se druže.

Zabrana je uvedena pre tri meseca. Prašant Handelval, jedan od studenata, žali se da posle zabrane interneta studenti nemaju šta da rade. Zabrana se takođe odnosi na sve koji su koristili internet za igrice i daunloudovanje filmova. Među pogođenima su i studenti iz inostranstva. Janis Gikadi kaže da mu je zabrana znatno ograničila vreme za učenje. Zabrana je bila ideja uprave instituta – Aruna Tosar Diksit, predstavnica Indijskog instituta za tehnologiju, kaže da su studenti zaista provodili previše vremena u sobama, a nedovoljno vremena posvećivali druženju van zgrade.

Otkako je pristup internetu ograničen, studenti mnogo više vremena provode napolju. Institut normalno obezbeđuje besplatni priključak na internet u svim spavaonicama, isto kao i softver. Indijski institut za tehnologiju je inače jedan od najuglednijih inženjerskih i tehnoloških instituta u Indiji. Mnogi od onih koji završe studije na njemu, dobijaju zaposlenje u velikim multinacionalnim kompanijama.

XS
SM
MD
LG