Linkovi

Predstavnički dom usvojio nacrt zakona - povlačenje iz Iraka do 1. aprila 2008. godine


Zakon, koji poziva Pentagon da počne sa povlačenjem jedinica u roku od četiri meseca, prihvaćen je sa 223 glasa za i 201 protiv, uglavnom po stranačkim linijama. Prkoseći pretnji vetom američkog predsednika Džordža Buša, demokratski poslanici se nadaju da će tim simboličnim potezom naterati Senat da amandman o povlačenju snaga iz Irka doda zakonu o finansiranju oružanih snaga u 2008. godini, o kojem upravo raspravlja.

To je treći puta ove godine da Predstavnički dom Kongresa glasa za američko povlačenja iz Iraka, a prethodni pokušaji su zaustavljeni u Senatu ili Bušovim vetom. Odustajanje nekoliko uticajnih republikanskih senatora od dalje podrške ratu u Iraku u poslednje dve nedelje poremetilo je ravnotežu snaga u tom domu i povećalo šanse za donošenje zakona o povlačenju snaga sa potrebnom kvalifikovanom većinom od 60 glasova.

Demokrate u Senatu imaju minimalnu većinu od 51 prema 49 mesta, ali je pravilo da se zakoni na zahtev manjine donose sa 60 glasova do sada štitilo republikansku adminstraciju od pokušaja demokrata da promene politiku u Iraku.

Bušova administracija je u četvrtak predstavila izveštaj o napretku u sprovođenju nove strategije u Iraku, u kojem je konstatovan ograničeni napredak iračke vlade na bezbednosnom planu, uz priznavanje neuspeha na planu političkog pomirenja i ekonomske obnove zemlje, što će takođe uticati na kongresnu raspravu o ratu.

Buš je pozvao na strpljenje do 15. septembra i donošenja kompletnog izveštaja o napretku u Iraku i izrazio optimizam u krajnji ishod, ističući da SAD "mogu i moraju da dobiju taj rat".

"Vreme je da predsednik posluša američki narod i učini ono što je potrebno da zaštiti našu zemlju", izjavio je predsednik senatske većine Hari Rejd. On je pozvao Buša da "prizna neuspeh iračke politike, sarađuje sa demokratama i republikancima u stvaranju novih pomaka u Iraku i radi na preusmeravanju naših kolektivnih napora na poraz Al-Kaide".

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je da je izveštaj o napretku u Iraku pokazao da "čak ni Bela kuća ne može da zaključi da postoji značajan napredak", ocenjujući da se do sada predugo čekalo.

XS
SM
MD
LG