Linkovi

SAD se zalažu za kontrolu zagadjenja, upotrebu alternativnih goriva


Guverner savezne države Floride potpisao je neke od najoštrijih zakona u Sjedinjenim Državama sa ciljem da se smanji ispuštanje takozvanih gasova staklenika u atmosferu. Zaštitnici prirodne sredine pozivaju Floridu i druge države da formulišu sopstvenu politiku za zaštitu čovekove sredine jer, kako navode, federalne vlasti presporo reaguju.

Guverner Floride, Čarli Krajst potpisao je te zakonske mere tokom ekološke konferencije sa istraživačima, poslovnim liderima i grupama za zaštitu čovekove sredine. Državni funkcioneri su organizovali taj susret da podvuku ekološka istraživanja na lokalnim univerzitetima i pobude interesovanje za poslovne delatnosti koje su u skladu za zaštitom prirodne sredine. Guverner Krajst je želeo da bude lider na tom planu te je instalirao solarne panele u svojoj rezidenciji i vozi automobil na etanol. On se nada da će akcije njegove države navesti i druge da doprinesu smanjenju globalnog zagrevanja, koje je, kako većina naučnika smatra, izazvano ispuštanjem ugljen dioksida u atmosferu.

”Naučnici navode da bi klimatske promene mogle da dovedu u opasnost poljoprivrednu industriju na Floridi, uzrokuju oluje i dovedu u pitanje naše zalihe vode. To su stvari sa kojima se moramo pozabaviti i to i činimo.“

U skladu sa novim pravilima, elektrokompanije na Floridi moraju da smanje emisiju ugljen dioksida u atmosferu i povećaju prinos iz obnovljivih izvora energije za sadašnjih dva na 20 posto. Tim merama takodje je predvidjeno da se emisija izduvnih gasova iz automobila smanji ispod federalnog standarda. Ekološke grupe navode da će kontrola zagadjenja na Floridi biti najoštrija u Sjedinjenim Državama i ističu da pruža primer drugim državama.

Kritičari federalne vlade navode da je Vašington tokom proteklih godina bio prespor u podizanju ekoloških standarda, što je navelo Floridu i mnoge druge države da donesu sopstvene zakone. Američki Kongres će, prema očekivanjima, kasnije ove godine razmotriti zakon za uspostavljanje veće kontrole emisije gasova staklenika. Počrtkom godine, predsednik Buš je apelovao za niz sastanaka vodećih 15 zemalja sveta kako bi se usaglasili novi ciljevi u borbi protiv globalnog zagrevanja. U nedavnom holandskom izveštaju navodi se da je Kina prevazišla Sjedinjene Države kao najveći zagadjivač ugljen dioksidom. Američki funkcioneri navode da svaki eventualni medjunarodni plan mora da obuhvati Kinu i Indiju.

XS
SM
MD
LG