Linkovi

Protiv alkoholizma novim sredstvom - lekom Vareneklin za odvikavanje od pušenja


Alkoholizam je rastući problem u svetu: Svetska zdravstvena organizacija izveštava da je uzrok skoro 2 miliona smrtnih slučajeva godišnje i da skraćuje životni vek i izaziva sijaset zdravstvenih problema kod još 58 miliona ljudi. Novi lek, koji se već koristi za odvikavanje od pušenja, obećava da postane i sredstvo za lečenje od alkoholizma.

Vareneklin je već na američkom i kanadskom tržištu kao sredstvo za odvikavanje od pušenja i prodaje se pod imenom Čentiks (chantix), dok se u Evropi prodaje pod imenom Čampiks (champix). Mada nije testiran na ljudima, kod pacova smanjuje potrebu za alkoholom za 50%, a njegovo dejstvo se nastavlja čak i kad prestane da se uzima. Smanjena želja za alkoholom bi mogla da bude ključni elelment u budućim testovima na ljudima jer alkoholičari često potegnu za čašom kad prestanu da uzimaju lekoveč, ukazuje autor studije dr. Selena Bartlet sa Kalifornijskog univerziteta.

Ima vrlo malo lekova koji efikasno leče alkoholizam, stoga polažemo velike nade u ovo sredstvo.

Vareneklin se već četiri godine koristi za suzbijanje zavisnosti od nikotina i dr. Barlet veruje da će pomoći i alkoholičarima.

Postoji duboka veza izmedju pušenja i konzumacije alkohola, kaže dr Selena Bartlet.

Veruje se da su 85% alkoholičara takodje i pušači te bi vareneklin mogao da se pokaže lek za obe boljke. Svetksa zdravstvena organizacija ukazuje da stopa alkoholizma posebno raste u zemljama u razvoju u kojima to ranije nije bio uvrežen problem. Stoga nema ni dgovorajućih programa koji se bave lečenjem.

Bartlet veruje da je uspeh vareneklina u tome što deluje na centar u mozgu koji proizvodi dopamin, neurotransmiter koji -- pod uticajem droga, cigareta i alkohola -- privremeno izaziva pojačano osećanje lagodnosti. Pošto sredstvo blokira oslobadjanje dopamina, samim tim se smanjuje i potreba za pićem i pušenjem. Mada vareneklin pokazuje obećavajuće rezultate, istraživači upozoravaju da će proći dosta vremene pre nego što bude plasirano na farmaceutskom tržištu i dodaju da je za lečenje alkoholičara potrebno više od pukog gutanja lekova.

XS
SM
MD
LG