Linkovi

Kako se uz pomoć cvrčaka može odrediti temperatura?


Ako se u ovo doba godine u sumrak udaljite od gradske buke i približite nekoj zelenoj površinii prvo što ćete čuti verovatno će biti cvrčci. Malo je poznato da ti mali poljski insekti podešavaju svoju pesmu prema spoljnoj temperaturi.

Našli ste se u nekoj bašti, prilično je toplo i pitate se kolika li je temperatura?

To možete da saznate iz novina. Preko radija ili uz pomoć termometra.

Ali, ovde će vam u tome pomoći cvrčak!

Još 1897. godine, fizičar Ejmos Dolber izneo je u jednom tekstu za časopis ”Američki prirodnjak“ da neki cvrčci rade kao termometri. Pošto imaju hladnu krv veoma su osetljivi na temperaturu. Cvrčci te vrste mogu da se tokom leta nađu svuda u Americi. Mužjaci imaju karakterističan, prilično glasan ton, koji se menja u zavisnosti od temperature. U stvari, taj zvuk je poziv na parenje.

”To nije meteorološki izveštaj već pre reklamiranje sopstvene genetske privlačnosti“, kaže profesorka Mej Barenbaum.

Drugim rečima tema je ljubav i seks. Ali, što je temperatura viša cvrčci brže sviraju, jel tako?

”Tako je. Što je vreme toplije mužjak se više zagreva. To je njegova reakcija, dodaje profesorka Barenbaum.

U stvari, postoji formula zvana ”Doberov zakon“ koja kaže: ako naiđete na ovakvog cvrčka slušajte ga 14 sekundi i brojite koliko puta se oglasio, dodajte 38 i dobićete temperaturu u Farenhajtovim stepenima (od toga oduzmite 32 i pomnožite sa 5/9 pa ćete dobiti i temperaturu po Celzijusovoj skali).

Naučnici predvođeni Tomom Vokerom proveravali su to mnogo puta. Na svom sajtu Voker je zabeležio kako je jednoga dana u Teksasu snimao cvrčka pri temperaturi od tačno 77 Farenhajtovih stepeni.

Snimao ga je mikrofonom 14 sekundi i izbrojao 39 cvrkova. Dodao je tome 38 i dobio... tačno 77. Impresivno, nema šta. Dakle, za merenje temperature potreban vam je samo cvrčak u potrazi za partnerkom.

XS
SM
MD
LG