Linkovi

Karla del Ponte nije prosledila Medenici podatke o ratnim zločinima


Glavni tužilac Haškog tribunala Karla Del Ponte kazala je crnogorskim štampanim medijima da još nije proslijedila vrhovnom državnom tužiocu Crne Gore Vesni Medenici podatke koji se odnose na moguće slučajeve ratnih zločina na crnogorskoj teritoriji, ali da je spremna da to uradi.

Medenica je ranije najavila je da će od Del Ponteove tražiti dokumentaciju koja se odnosi na moguće slučajeve ratnih zločina na teritoriji Crne Gore, a kojinisu prioritet Tribunala.

“Mi to cijenimo i ja sam podvukla važnost toga. I nije u pitanju samo Morinj, već i drugi slučajevi ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti za koje su čak i neki viši nivoi odgovorni”, kazala je Del Ponte.

Ona je navela da je prošle sedmice primila DVD i pismo o slučaju vezanom za deportaciju 400 Muslimana iz Crne Gore 1992. godine, od kojih su mnogi ubijeni.

Del Ponte je najavila da će se sa Medenicom sastati 12. i 13. jula na Brionima, gdje će biti svi tužioci iz regiona, a razgovaraće se o važnosti otvaranja istraga i suđenja.

Forum Bošnjaka–Muslimana zatražio je danas da državni organi, tužilaštvo i pravosuđe urade sve kako bi se hitno rasvijetlile okolnosti pod kojima se dešavalo etničko čišćenje Bukovice, mjesta u blizini Pljevalja, na sjeveru Crne Gore.

Prvih dana nakon izbijanja ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini, na teritoriju Bukovice nesmetano su prelazili pripadnici vojske bosanskih Srba i tamošnjih paravojnih formacija. Šest ubistava, dva samoubistva, opljačkane, razrušene ili zapaljene kuće, uništena imovina, premlaćivanja i prijetnje - kao epilog i danas imaju Bukovicu bez stanovnika bošnjačke nacionalnosti.

FBM je, na skupu na temu - Kako vratiti život Bukovici, zatražio i hitno otkrivanje počinilaca i nalogodavaca zločina u Bukovici i njihovo privođenje pravdi.

XS
SM
MD
LG