Linkovi

Svetska banka u previranju posle smenjivanja kontroverznog predsednika


Najveća svetska agencija za borbu protiv siromaštva, Svetska banka sa sedištem u Vašingtonu, suočena je sa ozbiljnim previranjem posle odlaska njenog predsednika Poa Volfovica u jeku revolta njenog kadra.

Svetka banka je odavno meta antiglobalista koji je okrivljuju da je promoter kapitalizma, odnosno orudje velikih korporacija. Ova instituicija sa deset hiljada zaposlenih osnovana je koncem drugog svetskog rata i nudi godišnje oko 20 milijardi dolara pomoći zemljama u razvoju, a u Africi je najveći donator. Kritičari kažu da je banka izgubila svoj fokus -- da je glomazna i da pokušava da učini previše na uštrb konkretnih rezultat. To tvrdi i Denis Detrej, bivši šef operacija u entralnoj Aziji.

“Smanjenje kadra za 40% rešilo bi takoreći sve probleme. Previše je velika i stoga se uvek nadje posao za sve te ljude.”

Neki tvrde da je banka i dalje slaba u borbi protiv korupcije i da podržava diktatore i pored toga što su na tom problemi radili njeni bivši predsednici. Veliki kritičar ove institucije je sada i Vilijam Isterli, njen bivši službenik.

“Pomoć koja se daje korpumpiranim zemljama čak je i povećana u periodu u kojem smo na sva usta kritikovali korupciju. Uprkos žustroj retorici, Svetksa banka ima sve lošiji performans u borbi protiv korupcije.”

Nezavisni analitičari ukazuju da su -- medju zemljama koje dobijaju kredite -- čak 44 izuzetno korumpirane. Prema rečima Adama Lerika iz instituta ”Amerikan enterprajz“ , banka ne bi trebalo da daje kredite uspešnim zemljama poput Kine jer je zdrav privatni sektor mnogo uspešniji od Svetske banke u suzbijanju siromaštva.

“Proteklih 30 godina svet se dramatično primenio, a Svetska banka odbija da i sama to učini. Sada je potpuno na marginama svetske privrede.”

Takve izjave gnevno odbacuju zagovornici Svetske banke, poput Judžina Rotberga koji je više od deset godina bio potpredsednik i blagajnik banke.

“To jednostavno nije tačno. Još uvek ima gladi, neuhranjenosti, strašnog siromaštva, nezaposlenosti, još uvek postoji problem neobrazovanja, žene još uvek ne napreduju u mnogim delovima sveta.”

Ugledni bivši američki zvaničnik, Robert Zelik, nedavno je prihvatio petogodišnji mandat na čelu Svetske banke zameniviši Pola Volfovica koji je bio primoran da podnese ostavku. Zelik je suočen sa ozbiljnim zadatkom: on mora da iskristališe nov fokus Svetske banke, da uveri njene klijente i njen kadar u svrsishodnost institucije i da nastavi rad na dobijanju novih sredstava od bogatih zemalja članica.

XS
SM
MD
LG