Linkovi

Prema najnovijem merenju zemlja ima manji prečnik nego što se mislilo


Prema prethodnom merenju, sprovedenom 2000. godine, prečnik zemlje je iznosio 12 756 kilometara i 274 metara - zaokruženo na metre. Međutim, prema najnovijem merenju koje je obavila međunarodna grupa naučnika, zemlja je manja za čitavih pet milimetara.

Njenim običnim stanovnicima, kao što smo vi i ja, to ništa ne znači, ali naučnici kažu da je ovo značajan podatak za merenje nivoa mora, što je opet veoma važno za merenje klimatskih promena na planeti. Nivo mora meri se uz pomoć satelita, koji komuniciraju sa stanicama na zemlji. Ako položaj tih zemaljskih stanica nije poznat do u milimetar, onda ni merenje nivoa mora ne može da bude sa milimetarskom tačnošću. Najnoviji podatak o prečniku zemlje dobijen je kombinacijom tri metode. Više od 70 radioteleskopa na zemlji primaju radiosignale sa vrlo dalekih nebeskih tela.

Ali, kako su ti radioteleskopi raspoređeni svuda po zemlji, signali do njih stižu sa većim ili manjim zakašnjenjem. Na taj način moguće je precizno izračunati međusobnu udaljenost radioteleskopa sa greškom od plus-minus jedan milimetar na hiljadu kilometara. Drugom metodom laserski je izmerena udaljenost pojedinih satelita od zemlje. I najzad, trećom metodom izmerena je udaljenost navigacionih, takozvanih Dži-pi-es (GPS) i DORIS satelita uz pomoć radiosignala koje ti sateliti primaju i šalju. Kombinacijom sve tri metode dobijen je do sada najpreciznije izmeren prečnik naše planete.

XS
SM
MD
LG