Linkovi

U Memorijalni centar stigli posmrtni ostaci 465 srebreničkih Bošnjaka


U Memorijalni centar Potočari kod Srebrenice, danas su iz Visokog stigli posmrtni ostaci 465 identifikovanih srebreničkih Bošnjaka, koji će biti sahranjeni u Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula, na dan obilježavanja 12. godišnjice tragedije u toj zaštićenoj enklavi UN-a.

Na konferenciji za novinare koja je tim povodom organizovana direktor Memorijalnog centra Mersed Smajlović, portparol CJB Bijeljina Dragomir Perić i načelnik opštine Srebrenica Abdurahman Malkić su istakli da su sve pripreme z komemoraciju obavljene i pozvali učesnike da se pridržavaju uputstava organizatora.

A u znak sjećanja na žrtve masakra u fabrici Akumulatora u Potočarima danas je otvorena spomen soba.

Predsjednik Izvršnog odbora Fondacije Srebrenica -Potočari Beriz Belkić izjavio je da je spomen soba jedna vrsta poruke da susret sa smrću treba ljudima dati dodatnu vjeru u sebe.

„ Ovo treba postati univerzalno mjesto odakle će se slati poruka da se ovako nešto nikada više ne smije desiti“, naglasio je Belkić.

U spomen-sobi će za posjetioce Memorijalnog centra biti organizovane projekcije filmova o srebreničkoj tragediji, a izloženi su i lični predmeti nastradalih srebreničana koji su pronađeni prilikom ekshumacija.

I dok se u Srebrenici završavaju pripreme za komemoraciju i ukop žrtava učesnici Marša mira koja se od Nezuka kreće prema Potočarima, stigla je danas do Kamenice, , prešavši oko 40 kilometara.

"Maršu mira" pridružio se u Kamenici američki ambasador u BiH Daglas Meklhejni, koji će u koloni prepješačiti oko četiri kilometra prema Cerskoj.
Kolona sa oko 2 000 učesnika juče je krenula iz Nezuka, prema Potočarima, gdje je planirano da stigne 11. jula.

XS
SM
MD
LG