Linkovi

Hag: Počinje suđenje ratnom komandantu Armije BiH Rasimu Deliću


Suđenje ratnom komandantu Armije BiH Rasimu Deliću, počinje sutra pred Haškim tribunalom, koji ga tereti za ratne zločine koje su počinili islamski borci pod njegovom komandom.

Ti borci bili su u sastavu jedinice "El mudžahid", koja je poznata po ekstremnoj brutalnosti, uključujući odsecanje glava zarobljenicima, koja su snimali kamerom. Jedinica, koju je formirao Rasim Delić 1993. godine, delovala je u centralnoj Bosi, a bila je sačinjena od 1.700 boraca, uključujući najmanje 500 koji su došli iz stranih islamskih zemalja.

U optužnici protiv Delića navodi se da je on znao da su njegovi podređeni činili zločine, ali da nije preduzeo odgovarajuće mere da ih spreči ili kazni počinioce. Optužnica posebno pominje ubistvo hrvatskih civila u selu Maline 1993. godine, koje su počinili pripadnici Trećeg korpusa Armije BiH i pripadnici grupe "El mudžahid".

On se tereti i za ubistva, mučenja i prebijanja koje su činili članovi te grupe nad srpskim vojnicima u logoru Kamenica u julu i septembru 1995. godine. U optužnici stoji i da Delić nije sprečio silovanje tri Srpkinje u logoru u Kamenici.


XS
SM
MD
LG