Linkovi

Koštunica: Srbija spremna za početak novih razgovora pod mandatom UN


Premijer Vojislav Koštunica izjavio je da je Srbija u potpunosti spremna da učestvuje u novim razgovorima koji bi bili organizovani isključivo pod mandatom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

U izjavi medijima Koštunica je izrazio uverenje da nova rezolucija Saveta bezbednosti treba da bude rezultat uspešno završenih pregovora i da se temelji na ostvarenom kompromisnom rešenju do kojeg bi došle dve strane. Veoma je važno da Skupština ovog meseca potvrdi principe na kojima počiva naša politika za rešavanje kosovskog pitanja i da na osnovu tih principa odredi jasan mandat za vođenje svih daljih pregovora o budućem uređenju Kosova, naveo je Koštunica.

A ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Aleksejev izjavio je da Rusija neće da nameće Beogradu bilo kakvo rešenje i posebno naglasio da niko ne može na sto da stavi neko čarobno rešenje koje bi odgovaralo svima. Na pitanje da li bi Rusija bila spremna da pošalje svoje vojnike za očuvanje mira na Kosovu, ambasador Aleksejev je rekao da nije siguran da bi to bila dobra ideja i dodao da ne može da zamisli situaciju da bi Rusija bila zainteresovana za vojno prisustvo na Balkanu. To apsolutno ne odgovara onim zadacima koje je pred sebe postavila ruska diplomatija, rekao je Aleksejev.

Čak 70 odsto ispitanih građana Srbije, prema najnovijem istraživanju koje je sproveo Centar za slobodne izbore i demokratiju, nije spremno da ponovo uđe ni u kakav oružani sukob zbog Kosova, 34 odsto građana smatra da bi Srbija trebalo da se osloni na Rusiji, a 32 odsto na Evropsku uniju i 60 odsto smatra da Srbija treba da uđe u Evropsku uniju.

XS
SM
MD
LG