Linkovi

Severna Koreja razmatra mogućnost da zatvori glavni nuklearni reaktor


Severna Koreja danas je saopštila da razmatra mogućnost da zatvori svoj glavni nuklearni reaktor čim dobije prvu isporuku pomoći u nafti, koja joj je obećana ako obustavi nuklearne aktivnosti. Prema sporazumu koji su u februaru sa Severnom Korejom sklopile SAD, Kina, Japan, Rusija i Južna Koreja, Pjongjangu je obećana pomoć u snabdevanju energentima u zamenu za zatvaranje reaktora u Jongbjonu. Južna Koreja saopštila da će prva pošiljka biti upućena Severnoj Koreji 12. jula.

Današnje saopštenje severnokorejsko Ministarstva spoljnih poslova, prvo je izjašnjavanje Pjongjanga o vremenskom okviru za zatvaranja nuklearnih postrojenja. Portparol severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova je rekao da pet zemalja, sa kojima je Severna Koreja sklopila sporazu, moraju početi pripreme za dostavljanje preostalih 950.000 tona nafte.

On je rekao da te isporuke moraju odgovarati koracima koje Pjongjang bude preduzimao u cilju zatvaranje ostalih postrojenja, ili će Severna Koreja opozvati suspenziju nuklearnih aktivnosti.

"Sporazum moraju poštovati, ne samo Severna Koreja, već sve zemlje koje su učestvovale u pregovorima, po principu akcija za akciju", rekao je portparol severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova.

Severna Koreja bi trebalo da dobije dodatnih 950.000 tona nafte ako preduzme korake u cilju zatvaranja svih nuklearnih postrojenja.

XS
SM
MD
LG