Linkovi

Premijer RS ponovio opredjeljenje za potpunu saradnju sa Haškim tribunalom


Obnova dijaloga među domaćim političarima, kao i reformama Ustava BiH i policije, bile su osnovne teme razgovora prvog sastanka visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Miroslava Lajčaka sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Visoki predstavnik rekao je da se pred BiH nalazi mnogo posla i ozbiljnih izazova i najavio da će veoma brzo biti nastavljen zajednički rad na rješavanju postojećih problema, kako bi ubrzali procesi evropskih integracija.

Lajčak je kazao, da konfrotacije među političarima zemlju vode u izolaciju, te dodao da se svi problemi u BiH moraju rješavati kompromisom naglašavajući da „kompromis ne predstavlja ni izraz slabosti ni izdaje“.

Premijer Dodik je izrazio očekivanje da će novi visoki predstavnik unijeti novu dimenziju u odnosu prema lokalnim strukturama u BiH.

Takođe sam upoznao visokog predstavnika sa našim stavom da OHR, u dogledno vrijeme, treba da prepusti svoja ovlašćenja i poslove lokalnim strukturama, posebno ona u vezi sa evropskim integracijama“, kazao je Dodik.

On je dodao da se sa visokim predstavnikom saglasio da je proces stabilizacije i evropskih pridruživanja jedan od ključnih procesa u BiH, te da u tom pogledu ponovo treba razmotriti pitanje reforme policije, kako bi se našlo rješenje koje će biti prihvatljivo za sve.

Kada je riječ o ustavnim promjenama, ponovo ćemo morati da obezbijedimo učešće i dijalog svih relevantnih faktora u BiH i da radimo na Ustavu koji treba da potvrdi demokratski kapacitet BiH i iza koga će stati sve strane“, rekao je premijer Dodik.

Premijer Republike Srpske ponovio je opredjeljenje Vlade za potpunu saradnju sa Haškim tribunalom i izrazio želju da se to pitanje što prije riješi.

Dodik je naglasio da Republika Srpska ima kapacitet i prihvata da svoj razvoj locira u okviru BiH, ali da je za taj uspješan put potrebno i prihvatanje Republike Srpske u okviru BiH, a ne njeno stalno negiranje.

Govoreći o Kosovu premijer Dodik ponovio je raniji stav vlade da se podržava svaki dogovor koji postignu Beograd iz Priština uz pomoć međunarodne zajednice.


Ukoliko dođe do jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova mi tako šta ne možemo da podržimo. Ali, u bilo kojoj varijanti u Republici Srpskoj i BiH neće doći do destabilizacije „ zaključio je Dodik.

Osim sa premijerom Dodikom visoki predstavnik tokom boravka u Banjaluci susreo se i sa predsjednikom i potpredsjednikom Republike Srpske Milanom Jelićem i Adilom Osmanovićem, te sa rukovodstvom Narodne skupštine Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG