Linkovi

Ford se nada da će njegov novi, ”ekološki“ SUV osvojiti Amerikance


Automobilska kompanija Ford angažovala je žapca Kermita da na njenom sajtu predstavi novi model hibridnog, ”zelenog“ SUV-a za iduću godinu. U tom privlačnom automobilu Ford je pokušao da zadovolji kotradiktorne zahteve američkog tržišta.

S jedne strane, Amerikanci shvataju da je vreme da počnu da voze automobile koji manje troše i manje zagađuju vazduh, a sa druge teško im je da se rastanu od svojih luksuznih džipova sa snažnim motorima velike potrošnje.

Fordov ”zeleni“ SUV iz familije Iskejp (Escape) ima takozvani Atkinsonov motor od 2300 kubika, koji razvija oko 155 konjskih snaga. Atkinsonov motor inače daje veću ekonomičnost na uštrb snage.

Motor ”zelenog“ Iskejpa u stanju mirovanja automatski gasi. Pritiskom na pedalu gasa startuje električni motor, a benzinski se uključuje, naravno bez trzaja, tek pri brzini od oko 40 kilometara na sat.

Pri naglom ubrzavanju je obrnuto - benzinskom motoru dodatno pomaže električni motor, pa Ford kaže da ”zeleni“ ubrzava isto kao SUV sa šestocilindričnim motorom. Kočenje je regenerativno, što znači da se koristi za punjenje baterija. Sve pomenute operacije kontroliše kompjuter i vožnja je udobna i bez trzajeva. Ford tvrdi da prosečna potrošnja njegovog ”zelenog“ SUV-a, iz familije ESCAPE, u gradskoj vožnji može da bude svega 7 litara na sto kilometara, a da sa punim rezervoarom može da pređe i svih 800 kilometara!

Osnovna fabrička cena je 25 hiljada dolara za džip sa pogonom samo na prednje točkove. Više informacija i simpatičnog Kermita naći ćete na ovoj internet stranici: http://www.fordvehicles.com/suvs/2008escapehybrid/.

XS
SM
MD
LG