Linkovi

Karla del Ponte za nastavak politike uslovljavanja EU prema Srbiji


Glavna haška tužiteljica, Karla del Ponte je danas u Briselu ponovila poziv Evropskoj uniji da ne zaključi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom ukoliko se u Hagu ne nadje Ratko Mladić. Ona je naglasila da bi prihvatila i uverljive dokaze da se Mladić ne nalazi na teritoriji Srbije- medjutim, njeno uverenje je da to nije slučaj.

Učestvujući na tribini posvećenoj radu Haškog suda, posebno njegovog tužilaštva, zamišljenoj kao poslednji javni istup u Briselu pred odlazak sa dužnosti septembra ove godine, glavna haška tužiteljica, Karla del Ponte je danas snažno podržala dosadašnju politiku Evropske unije - uslovljavanje napretkom u evropskim integracijama- uslovljavanje, koje u slučaju prostora bivše Jugoslavije daje rezultate. Pomenula je tu Gotovinu, kojeg je hrvatska vlast, iako uverena u nevinost bivšeg generala, ipak predala Hagu. Drugi aktuelni slučaj je Srbija , integracija te zemlje u evropske strukture i trenutna ključna prepreka - Ratko Mladić i preostali haški begunci. I tu je uslovljenost jedini recept, uverena je Karla del Ponte:

"Zbog toga pozivam Evropsku uniju i njene članice da istraju na poziciji da ne može biti potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bez hapšenja i transfera u Hag Ratka Mladića. Bez takve politike, vrlo lako je moguće da nikada ne doživimo da vidimo da preodstali optuženi dodju pred lice pravde. To bi značilo ozbiljno dovodjenje u pitanje mogućnosti da Tribunal uspešno okonča rad i imalo bi trajne posledice na žrtve, kao što bi stvorilo i strašno nasledstvo koje bi nosio celi region".

Sa svoje strane, evropski komesar za proširenje, Oli Ren je, učestvujući na istoj tribini, proširio ovo pitanje - on je uveren da zvanični - Beograd zna šta treba da čini, kao i da ima volje za to:

"Srbija sada zna savršeno dobro šta treba da čini- lopta jer na srpskoj strani i što pre ostvari punu saradnju sa Hagom, tim pre možemo da idemo dalje. Sa naše strane, važno je da kombinujemo ohrabrivanje i uslovljavanje. Sećam se da je jedna ugledna analitička grupa još u maju predvidjala kak treba da dignemo ruke od Srbije koja je tada imala radikala za predsednika parlamenta. Odbijam takav fatalizam, i zato EU snažno angažovala da se u Beogardu formira demokratska vlada. Verujem da i haški tužitelji, kao i mi bolje rade sa vladom predsednika Tadića i premijera Koštunice, nego š to bi radili sa vladom iza koje bi stajali radikali. Nikada se ne predajemo i zato ne padamo pod uticaj onih što traže da se dignu ruke od Srbije, koja je sada na pozitivnom putu, ostavljajući nacionalističku prošlost iza sebe".

XS
SM
MD
LG