Linkovi

Velike kiše, olujno nevreme i poplave na jugozapadu Sjedinjenih Država


Obilne kiše su u Teksasu poplavile brojna područja – od obale Meksičkog zaliva sve do grada Fort Vorta na severu. Mnogi su prisiljeni da se evakuišu, a vremenske prilike otežavaju njihov povratak u opustošene i poplavljene domove.

Olujno nevreme, koje se proširilo i na Oklahomu, Kanzas, Mizuri i severozapad Arkanzasa, takođe je praćeno poplavama. Skoro polovina stanovnika gradića Osavatomija, u Kanzasu evakuisano je kada se voda iz nabujalih potoka izlila i poplavila naselje. Na granici sa Oklahomom, bujice su devastirale dobar deo grada Kofejvila, gde je zbog nevremena zatvorena veoma važna rafinerija nafte. Menadžer grada Kofejvila, Džef Moris, kaže za Glas Amerike kako je voda u poplavljenom području kontaminirana naftom iz rafinerije.

"Rafinerija Kofejvil Risoursis je na severoistočnoj strani grada i zatvorena je odmah kada je javljeno da su poplave moguće. Međutim, sirova nafta iz jednog od rezervoara ipak se izlila."

Prema nekim podacima izlilo se više od hiljadu barela nafte. Funkcioneri rafinerije, koja preradi oko 100 hiljada barela dnevno, pokušavaju da sa državnim zvaničnicima u Teksasu i fedealnom Agencijom za zaštitu prirode, definišu način na koji će se problem kontaminiranog područja rešavati. Nije saopšteno koliko dugo će rafinerija biti zatvorena.

Guvernerka Kanzasa, Ketlin Sibilias, lično je obišla najugroženije krajeve i proglasila je poplavljena područja u svojoj saveznoj državi područjem koje je pogođeno elementarnom nepogodom.

U nekim krajevima u Teksasu, Oklahomi i u Kanzasu zabeležene su rekodne količine padavina. Iako su kiše popravile vodostaj u akumulacijama dobro ispražnjenim sušama u prethodnim godinama, većina stanovnika američkog jugozapada žeIi da vidi prestanak padavina. Pogotovo oni evakuisani, koji žele da se vrate u svoje domove. Meteorološki bilteni im, međutim, još ne obećavaju tu radost.

XS
SM
MD
LG