Linkovi

General Kevin Berger: Iran koristi Hezbolah kao posrednika u Iraku


Američke oružane snage kažu da imaju dokaze da Iran koristi libansku šiitsku miliciju Hezbolah kao posrednika preko koga naoružava šiite u Iraku. Funkcioneri takođe ističu da su elitne iranske snage Kuds učestvovale u pripremi ekstremističkog napada na američke snage u kome je poginulo pet američkih vojnika.

Američki general-major Kevin Bergner rekao je novinarima da je u martu na jugu Iraka uhapšen viši operativac Hezbolaha, Ali Musa Dakduk, poreklom iz Libana. Dakduk je već 24 godine pripadnik Hezbolaha i komandovao je jedinicom za specijalne operacije. Rukovodstvo Hezbolaha poslalo ga je u Irak 2005. godine, kako bi u saradnji sa elitnim snagama Kuds obučavao iračke ekstremiste i u Iraku i u Iranu.

”Snage Kuds, zajedno sa instruktorima Hezbolaha, obučavaju između 20 i 60 Iračana, a zatim ih kao specijalne grupe vraćaju u Irak. Treniraju ih u rukovanju eksplozivnim projektilima, minobacačkim granatama i raketama, kao i u prikupljanju obaveštajnih podataka, u snajperskim operacijama i otmicama.“

General Bergner kaže da pored toga snage Kuds snabdevaju te specijalne grupe naoružanjem i novčanim sumama od 750 hiljada do tri miliona dolara mesečno. Snage Kuds su specijalna jedinica iranske Revolucionarne garde, pod direktnom kontrolom vrhovnog iranskog lidera, ajatole Alija Hameneija. General Bergner kaže da, prema američkim obaveštajnim službama, najviši iranski lideri znaju za te aktivnosti. Upitan da li je možda ipak moguće da ajatola Hamenei ne zna za to, general Bergner je rekao da bi to bilo teško zamisliti.

Američke oružane snage i ranije su optuživale snage Kuds za naoružavanje i finansiranje iračkih ekstremista radi napada na američke i iračke snage, što Teheran demantuje. Agencija Asošijeted pres navodi predstavnika Hezbolaha u Libanu koji je rekao da organizacija proverava da li je Ali Musa Dakduk njen član i odbio da komentariše tu mogućnost. U prošlosti Hezbolah je negirao bilo kakve svoje akcije u Iraku. Krajem 2005. godine britanski premijer Toni Bler rekao je da njegova vlada smatra da Iran i Hezbolah možda dostavljaju tehnologiju i eksploziv ekstremističkim šiitskim grupama u Iraku, ali nije izneo nikakve dokaze.

Zajedno sa Dakdukom uhapšena su još dva pripadnika specijalnih grupa - braća Kajis i Lait Kazali. General Bergner je rekao novinarima da su uhapšeni ekstremisti optuženi da su naredili napad na američku bazu u Karbali, u januaru, dodajući da su oni priznali da su visoki oficiri iranske Revolucionarne garde podržali taj napad.

”Ali Musa Dakduk i Kajis Kazali izjavili su da je visoko rukovodstvo snaga Kuds znalo i podržavalo planiranje napada u Karbali, u kome je poginulo pet vojnika koalicije.“

Dve najveće šiitske milicije u Iraku - Mehdijeva armija, Moktade al Sadra, i Badr brigade, Abdula Aziza al-Hakima, obe sa snažnim vezama sa Iranom, nisu dovedene u vezu sa pomenutim specijalnim grupama.

General Bergner je rekao da Hezbolah po svemu sudeći nema razgranatu mrežu u Iraku, ali da deluje kao posrednik za snage Kuds, obavljajući poslove koje te snage ne žele same da obavljaju i unoseći u to tehničko znanje, veštinu i ugled koji uživaju u običnom narodu, dok sarađuju sa specijalnim grupama i tajnim ćelijama.

XS
SM
MD
LG