Linkovi

NASA: Marsovski rover Oportjuniti na opasnom zadatku


Kada su se januara 2004. godine dva mala istraživačka vozila sa daljinskim upravljanjem spustila na Mars, stručnjaci američke svemirske agencije NASA predviđali su da će u negostoljubivoj klimi te planete funkcionisati najduže oko tri marsovska meseca.

Danas, više od tri godine kasnije, oba vozila - Spirit i Oportjuniti - i dalje šalju na zemlju dragocene podatke. Najvažniji među njima su dokazi da je na Marsu nekada bilo vode u tekućem stanju. Do sada oba rovera prešla su po oko 6 kilometara. Tokom sledećih nekoliko dana kontrolori misije nameravaju da pošalju Oportjuniti na opasan zadatak, sa koga možda neće moći da se vrati. Rover bi trebalo da se spusti niz strmu ivicu kratera Viktorija kako bi ispitao sastav i teksturu njegovog dna i možda pronašao još neke tragove vode. Naučnike posebno zanimaju goli zidovi kratera.

Krater Viktorija nastao je pre više miliona godina, kao posledica udara nekog nebeskog tela i širok je oko 800 metara. Oportjuniti je stigao do njegove ivice pre devet meseci, a zatim obišao oko četvrtine kruga po obodu, tragajući za najpovoljnijim mestom za silazak na dno. Kontrolori su ga sada vratili do mesta gde se stranica kratera spušta ka dnu pod uglom između 15 i 20 stepeni. Ako ne bude izgubio pogon u nekom od svojih šest točkova Oportjuniti bi mogao da izađe iz kratera, ali ako mu se desi nezgoda da kao njegov blizanac Spirit izgubi jedan točak, možda će zauvek ostati na njegovom dnu.

XS
SM
MD
LG