Linkovi

Buš: Pojačanje američkih trupa u Iraku pomaže da se smanje sektaško nasilje


Predsednik Buš je izjavio da pojačanje američkih trupa u Iraku pomaže da se smanje sektaško nasilje i samoubilački napadi u Bagdadu. Opozicione Demokrate kažu da će ponovo pokušati da promene kurs u Iraku pomoću zakonskog akta o troškovima za odbranu.

Uoči 4. jula, Dana nezavisnosti u Sjedinjenim Državama, predsednik Buš je rekao da će Amerikanci pamtiti duh slobod koji je nadahnuo Očeve nacije da ulože i svoj život i imovinu u odbranu slobode. U svom redovnom nedeljnom obraćanju naciji putem radija, predsednik je iskoristio predstojeći praznik da ustane u odbranu ratova u Iraku i Avganistanu, rekavši da novi naraštaj Amerikanaca dobrovoljno štiti ideale Očeva nacije i čuva svoje sunarodnike od opasnosti. Predsednik se nada da će uspeti da pridobije podršku za nepopularan rat u trenutku kada je izložen pritisku opozicionih demokrata i nekih uglednih članova sopstvene stranke da dokaže da njegova odluka da uputi više trupa u Irak donosi uspeh.

«Još smo na početku ove ofanzive, ali već vidimo znake koji ulivaju nadu. Borimo se sa neprijateljem i ubijamo ili zarobljavamo stotine.»

Većina Amerikanaca sada smatra da je invazija na Irak bila pogrešna. Anketa koju je početkom ovog meseca sproveo magazin «Njuzvik», pokazala je da se 73 odsto Amerikanaca ne slaže sa načinom na koji predsednik vodi rat. Predsednik se međutim često poziva na žrtvovanje onih koji su poginuli u Iraku, da bi opravdao nastavljanje borbi. U svom radio govoru, predsednik je naveo da ga je otac jednog poginulog marinskog snajpera molio da «završi misiju i donese slobodu iračkom narodu».

«Ovog 4. jula, setićemo se Luka Jepsena i svih muškaraca i žena u uniformi koji su dali svoj život u ovoj borbi. Oni su pomogli da se donese sloboda iračkom narodu. Oni su pomogli da Amerikanci postanu bezbedniji. Nećemo da zaboravimo njihovu žrtvu.»

U radio odgovoru Demokrata, lider senatske većine Hari Rid je rekao da predsednikova politika u Iraku ne donosi rezultate i da je vreme da se u toj zemlji smanji broj američkih trupa da bi se iračka vlada primorala da preuzme veću odgovornost za bezbednost u zemlji.

«Izglasali smo zakonski predlog da bismo promenili kurs u Iraku, da bismo jedino videli kako predsendik stavlja na njega veto. Međutim, isto tako smo snabdeli naše trupe boljom opremom i zaštitom i obezbedili našim veteranima zdravstvenu negu koju su zaista zaradili i koja im je potrebna.»

Rid je rekao da će predstojeća senatska rasprava o vojnom budžetu biti nova prilika za menjanje kursa u Iraku. Dva republikanska senatora su proteklih dana kritikovala rat. Rid je istakao da sve veći broj Republikanaca, kako se izrazio, govori prave reči u pogledu Iraka, dodavši da je sada važno i da glasaju na pravi način. Hari Rid je takođe iskoristio radio govor da hvali, kako se izrazio, uspehe koje je njegova partija postigla tokom proteklih šest meseci otkako je preuzela kontrolu nad Kongresom, među kojima su veća minimalna satnica, etička reforma i izdvajanje dodatnih sredstava za žrtve uragana u Meksičkom zalivu.

XS
SM
MD
LG