Linkovi

Najveći turistički brod iz klase Dženesis zaploviće 2009. godine


Velike turističke brodske kompanije odavno vode tihu trku koja će da ima veći i luksuzniji ploveći hotel.

Po svetskim morima, najčešće ka popularnim destinacijama, kao što su Karibi, Havaji, Mediteran i Aljaska, plove grdosije nalik na zgrade, sa hiljadama prozorčića i balkončića na kojima turisti dubljeg i srednje plitkog džepa mogu da uživaju posmatrajući egzotične obale i daleke horizonte. Firma Rojal karibijen nestrpljivo čeka da brodogradilište u finskom gradu Turku završi prvi brod iz klase Dženesis, koji bi će oboriti sve rekorde.

Za sada još neimenovani brod biće dugačak 340 metara i imaće deplasman od 220 hiljada tona. Poređenja radi, najveći ratni brod na svetu, američki nosač aviona Ronald Regan, kraći je za oko osam metara i ima deplasman od svega 98 hiljada tona. Međutim, pored svoje veličine, ovaj brod će biti vrlo okretan. Njegova tri glavna propelera biće smeštena u posebna kućišta, van brodskog trupa, koja će moći da se okreću svih 360 stepeni oko vetrikalne ose. Pokretaće ih elektromotori koji će struju dobijati iz šest dizel generatora. Kao i drugi moderni brodovi, na komandnom mostu umesto kormilarskog točka postojaće skromni džojstik.

Kako kaže firma Rojal karibijen, ovaj ploveći hotel imaće mesta za 5400 turista, a njegova izgradnja koštaće milijardu i 240 miliona dolara, a u tu cenu ulazi sve - od motora do poslednje salvete i kašičice za sladoled.

XS
SM
MD
LG