Linkovi

Parlamentarna skupština SE usvojila rezoluciju o Haškom tribunalu


Parlamentarna skupština Saveta Evrope (SE) pozvala je danas zemlje bivše Jugoslavije i medjunarodnu zajednicu da preduzmu konkretne mere da zločini počinjeni u bivšoj Jugoslaviji ne ostanu nekažnjeni posle zatvaranja haškog Tribunala.

U rezoluciji usvojenoj u Strazburu se ukazuje da je od okončanja rata na Balkanu prošlo više od deset godina, ali je samo mali deo odgovornih za ratne zločine priveden pravdi.

Ocenjuje se takodje da je u procesuiranju ratnih zločina učinjeno mnogo, ali da posao nije završen i da je, s obzirom na skori prestanak rada haškog Tribunala, sada vreme da pravosudje zemalja regiona preuzme njegov posao i ne dopusti da zločini ostanu
nekažnjeni.

U raspravi pre usvajanja rezolucije glavna tužiteljka haškog Tribunala Karla del Ponte naglasila je da preostala četvorica begunaca optuženih za ratne zločine, moraju biti izvedena pred taj sud.

Del Ponte je pozvala zemlje regiona na saradnju i izrazila nadu da će se njen optimizam u pogledu saradnje Srbije sa Tribunalom pokazati opravdanim u narednim nedeljama.

Uoči glasanja o rezoluciji o procesuiranju zločina iz nadležnosti Medjunarodnog
krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Del Ponte je pozvala medjunarodnu zajednicu da ne odustaje od pritiska na Beograd dok i poslednji optuženi za ratne zločine ne budu izručeni Tribunalu.

Ukoliko i preostala četvorica optuženih za ratne zločine ne budu izvedena pred lice pravde, to će biti neuspeh ovog suda i imaće posledice za žrtve i čitav region, kazala je Del Ponte.

Ona je ocenila da se saradnja Srbije i drugih zemalja regiona sa Haškim tribunalom "generalno poboljšala" i pozdravila saradnju Srbije sa BiH i Crnom Gorom u hapšenju haških optuženika Zdravka Tolimira i Vlastimira Djordjevića.

"Do nedavno je bilo problema sa Srbijom, ali od formiranja nove vlade saradnja je pozitivna. Članovi vlade dali su čvrste dokaze da će ispuniti obaveze prema Tribunalu", rekla je Del Ponte.

Precizirajući da je "Srbija odgovorila na najveći broj zahteva" Tribunala, Karla del Ponte je dodala da sada od Beograda očekuje "potpunu saradnju, što znači hapsenje i prebacivanje begunaca, pre svega Ratka Mladića i neometan pristup dokumentima".

Predsednik Parlamentarne skupštine SE Rene van der Linden, rekao je u raspravi da haški tužilac može da računa na punu podršku te skupštine u insistiranju kod nadležnih vlada da izruče optužene za ratne zločine, pre svega Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

XS
SM
MD
LG