Linkovi

"Srpski glas se posle dugo dugo vremena čuje u Vašingtonu"


U protekle dva dana, ovde u Vašingtonu održani su tradicionalni Srpsko-američki dani na Kapitol Hilu, događaj koji od 2005. godine organizuje Kogres srpskog ujedinjenja, neprfoitna organizacija čiji je cilj promocija srpskog nasleđa. Ovogodišnji događaj bio je brojniji od prethodnih, sa učesnicima iz 14 saveznih država i prisustvo više kongresmena i njihovih stafera nego inače.

Treću godinu zaredom, Amerikanci srpskog porekla okupili su se u Vašingtonu pred veliki praznik Vidovdan, kako bi zajedničkim snagama širili srpski uticaj i štitili nacionalne interese Srbije u vrlo važnoj političkoj instutuciji - američkom Kongresu. Ovogodišnji "Srpski dani na Kapitol Hilu" održani su u vrlo deklikatnom trenutku po Srbiju, koja svim političkim i diplomatskim sredstvima nastoji da očuva svoj suverenitet i teritorijalni integritet i promeni sadašnji stav američke administracije prema rešenju statusa Kosova i Metohije.

"Sada posle dugo dugo vremena srpski glas se čuje u Vašingtonu, naročito u Kongresu i to možemo da zahvalimo pre svega jednom dugom radu i upornom pristupu koji smo imali svi zajedno i stvarno, zadovoljstvo je tim veće što je ova manifestacija postala tradicionalna. U tom smislu i naša dijaspora i država Srbija markirali su jedan datum u političkom životu Vašingtona za svoje potrebe i za promociju, naših interesa na najvišem nivou", rekao je zamenik ambasadora Srbije u Vašingtonu, Borislav Stefanović.

Ovogodišnji događaj iskorišćen je i za promociju predloga rezolucije u Predstavničkom domu sa oznakom 445, čiji su koautori Den Barton i Melisa Bin, a u kojoj se poziva na rešenje statusa Kosova zasnovano na kompromisu, koje će očuvati suverenitet Srbije i koje neće biti produkt bilo kakvih jednostranih poteza. Rezolucija takođe poziv američku Vladu da se uzdrži od bilo kakvih aktivnosti van SB UN.

"Verujem da bi ovo pitanje trebalo da bude dogovoreno između Srbije i Kosova i SAD. Iako podržavam predsednika Buša, mislim da u ovom slučaju greši, jer zbog mogućih posledica ne bi trebalo ići na silu. Samo želim da kažem da smo mi saveznici i da podržavamo vaše stavove, i verujem da će tako ostati još dugo", rekao je Den Barton, dok Stefanović dodaje:

"Na jedan vrlo plastičan način se pokazuje da u Kongresu ne postoji jednostran pristup Kosovu i Metohiji, kao što je postojao dugi niz godina, naročito tokom 90-ih, i pokazuje se takođe da pobornici nezavisnosti Kosova neće imati lak posao da usvoje njihove jednostrane rezolucije, koje pozivaju na nezavisnost, već naprotiv - da će im biti parirano".

Članica Predstavničkog doma srpskog porekla Melisa Bin najavila je da će tokom jula predvoditi jedno kongresnu delegaciju na Balkan i tom prilikom posetiti Beograd, Zagreb, Kosovo i Bosnu i Hercegovinu. Prilikom obraćanja prisutnima ona je nekoliko puta naglasila važnost nastavka odlične komunikacije srpske dijaspore sa svojim predstavnicima u Kongresu, od kojih su jučerašnjem ručku na Kapoitol Hilu prisustvovali i Ram Emanuel, Piter Roskam i Džim Mekdermot. Na skupu su govorili i Aleksander Mečeški, direktor "Plejn-dilera" iz Klivlenda, najtiražnijeg dnevnog lista u saveznoj državi Ohajo, kao i komandant Nacionalne garde Ohaja, general Gregori Vejt, koji se osvrnuo na partnerstvo sa Vojskom Srbije.

"Ohajo je treća država na svetu po broju Srba izvan Srbije, ali to nije presudno, naravno. Naše dve vojske, i po kopnenoj i po vazdušnoj sili su slične veličine, a moj generalštab je skoro isti kao onaj koji ima general Ponoš. Sve u svemu postoji velika povezanost između Ohaja i Srbije", rekao je general Vejt.

Počasno mesto tokom ručka zauzimala je odštampana peticija protiv nezavisnosti Kosova, koju je do ove nedelje putem interneta potpisalo preko 57 hiljada ljudi. Predsednica Kongresa srpskog ujedinjenja Jasmina Bulanže predstavila je osobu koja je pokrenula peticiju, ženu iz savezne države Oregon po imenu Ksenija Lin Tereza Vilijams.

XS
SM
MD
LG