Linkovi

Najmanje 21 osoba poginula u eksploziji automobila bombe u Bagdadu


Iračka policija objavila je da je najmanje 21 osoba je poginula, a 40 ranjeno u eksploziji automobila-bombe na autobuskoj stanici u Bagdadu.

U eksploziji, u vrijeme jutarnjer špica u kvartu na jugozapadu prijestonice koji uglavnom naseljavaju šiiti, uništeno je najmanje 40 automobila.

Granate su danas pale i u komercijalni distrikt Šorju, usmrtivši dvoje ljudi.

Tri britanska vojnika smrtno su stradala u eksploziji mine u gradu BAsri na jugu zemlje, dok je iračka policija saopštila i da je obali rijeke Tigar pronašla 20 obezglavljenih tijela muškaraca.

U Kongresu smatraju da iračke snage nisu adekvatno osposobljene

Podobor odbora za oružane snage Predstavničkog doma koji je procjenjivao sposobnost iračkih snaga bezbjednosti, stepen njihove obučenosti, ulogu iračke vlade i koordinaciju američkih agencija u tom procesu, zaključio je da se ne može reći da je Irak – sa čak 350 hiljada policajaca i vojnika – sposoban da odgovori na tekuću pobunu.

U izvještaju se kaže da su se Bušova administarcija i Pentagon fokusirali na kvantitet umjesto kvaliteta i održivosti iračkih snaga, čija je sposobnost – kako se navodi – vrlo neujednačena.

Svjedočeći u Kongresu penzionisani general Džon Batisti, podržao je nalaz kongresnog odbora o slabostima iračkih snaga bezbjednosti:

"Iračke snage su pretrpjele žestoke gubitke, ali nemaju uslova da zamijene američke trupe. Takođe je pitanje da li možemo vjerovati tim iračkim snagama. Iskustvo iz protekle četiri godine je da većina iračkih formacija, svakako ne svaka, ili izbjegavaju borbe ili ne žele da se suprotstave pobunjenicima iz najrazličitijih razloga."

Ovaj izvještaj kongresa objavljen je istovremeno uz novi talas pritisaka na Bijelu kuću, koji dolazi od vrlo uticajnih republikanaca sa Kapitol Hila, poput senatora Ričarda Lugara. On kaže da je vrijeme da predsjednik Buš promjeni smjer politike u Iraku.

XS
SM
MD
LG