Linkovi

Jeremić i Ren konstatovali da bi Srbija 2008. mogla da dobije status kandidata


Šef diplomatije Srbije danas je u Briselu, razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Japom de Hopom Sheferom i sa komesarom Evropske unije za proširenje, Olijem Renom.

Vuk Jeremić je od komesara za proširenje, Olli Rena čuo potvrdu ranijih komesarovih obećanja da će se Srbiji, po nastavku pregovora, otvoriti mogućnost da u što kraćem roku predje preostali put do zvaničnog kandidata za evropsko članstvo, što će otvriti nove mogućnosti približavanja ali i korištenja posebnih evropskih fondova.

"Razgovarali smo o tome kako je moguće najviše skratiti taj proces, a naša ambicija je da to završimo do kraja septembra i do kraja godine očekujemo potpisivanje sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. A zatim da se posvetimo statusu kandidata za članstvo Srbije u EU, što je moguć dobiti krajem 2008. godine", rekao je Jeremić.

Komesar za proširenje, Oli Rehn je uvjeren da Srbija, svojim administrativnim kapacitetima i svim potencijalima kakvim raspolaže, može odgovoriti tijesnim rokovima i svim zahtjevima budućeg Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Medjutim, ponovio je i ovaj put, Brisel prije toga želi da vidi punu saradnju sa Hagom i Ratka Mladića u haškom pritvoru.

"Postoji jedan ključni uslov a to ponavljam i nastaviću da to činim - jer je to prvi prioritet za EU i za srpsku vladu. Očekujem da Srbija postigne punu saradnju sa Tribunalom, što treba da vodi do hapšenja i transfera u Hag Ratka Mladića i preostalih optuženih", kaže Ren.

Jeremić i Ren su se saglasili da se proces utvrdjivanja budućeg statusa Kosova mora odvijati u Savjetu bezbjednosti UN, i da su priključivanje Srbije Evropskoj uniji i rješavanje kosovskog statusa dva potpuno odvojena procesa.

Evropski komesar je rekao da bi pitanje statusa Kosova trebalo da bude riješeno prije nego što Srbija postane članica EU. On je ponovio stav da rješavanje tog pitanja ne treba odlagati, već naći odmah odlukom kroz Savjet bezbjednosti UN.

Nešto ranije, ministar Jeremić se susreo sa šefom belgijske diplomatije Karelom de Guhtom, koji mu je iznio stav svoje vlade da podržava novu rundu pregovra, ograničenog trajanja ali ne i unaprijed odredjenog ishoda.

Ministar spoljnih poslova Srbije je naglasio da se kroz valjano pripremljene pregovore mora tražiti uzajamno prihvatljivo rješenje za kosovski problem.

Jeremić je upozorio da bi "sve ono što bi izlazilo iz okvira Savjeta bezbjednosti, bio opasan izuzetno opasan put i unošenje nemira u region". Jer Zapadni Balkan, primjetio je Jeremić, "mora biti stabilizovan da bi se suočio sa svim izazovima tranzije i za priključenje Evropskoj uniji".

Jeremić je zamoljen da objasni da li njegova jučerašnja izjava u Evropskom parlamentu da bi Srbija bila primorana da preispita odnose sa svakom zemljom koja bi jednostranim priznanjem nezavisnosti Kosova mimo odluke Saveta bezbednosti, narušila integriteti i suverenitet Srbije, znači i korake prema EU i susjedima, Makedoniji i Albaniji.

Šef srpske diplomatije je uzvratio da Srbija nikako ne želi da ponovo na bilo koji način bude izolovana, a da bi to bili bilateralni koraci prema svakoj zemlji pojedinačno.

Jeremić je ukazao da je posebno za susjedne zemlje važno da pažljivo vode računa o tome da se ne naruši suverenitet i teritorijalni integritet država regiona.

XS
SM
MD
LG