Linkovi

Moskva upozorava NATO da ne prihvata politiku evropske bezbednosti na račun Rusije


Visoki ruski zvaničnici, međutim, kažu da njihova zemlja može da sarađuje sa Zapadnom alijansom u oblastima od zajedničkog interesovanja kao što su međunarodni terorizam i trgovina drogom.

Na današnjem sastanku u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer je rekao da Zapadna alijansa ne može bez Rusije, niti Rusija može bez NATO-a. Ruski lider je imao sličan komentar.

Predsednik Putin kaže da će nastavljanje dijaloga pomoći Rusiji i NATO-u da reše probleme u korist međunarodne bezbednosti i mira. Ruski predsednik je rekao da Rusija i NATO sarađuju na brojnim nivoima i da teškoće treba očekivati. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je imao u vidu upravo teškoće kada je govorio na današnjem sastanku Saveta Rusija-NATO u Moskvi.

Lavrov je rekao da su to pitanja koja se tiču evropske i međunarodne bezbednosti, istakavši da obe strane treba treba da priđu tim problemima pažljivo i, kako se izrazio , izbegnu korake koji bi povećali nečiju bezbednost na tuđ račun. Rusija je zabrinuta zbog plana Sjedinjenih Država da postave antiraketni sistem u Poljsku i Češku. Američki zvaničnici kažu da bi taj sistem štitio od mogućih raketnih napada iz Irana. Kremlj međutim kaže da bi te rakete ugrozile rusku bezbednost. NATO i Rusija se takođe ne slažu u pogledu Kosova. Generalni sekretar NATO-a se saglasio sa ruskim ministrom i rekao da dve strane treba da nastave razgovore i o stvarima na koje gledaju različito, «bilo to Kosovo, bila to raketna odbrana, bio to sporazum o konvencionalnim snagama u Evropi». Pored toga, Rusija je zabrinuta i zbog mogućeg širenja NATO-a na bivše sovjetske republike Gruziju i Ukrajinu. Ipak, nova ispitivanja javnog mnjenja ukazuju da se Ukrajina verovatno neće skoro pridružiti NATO-u.

Danas obelodanjeni rezultati ankete koju je sproveo Centar «Razjumkov» u Kijevu, pokazuju da se 40 odsto Ukrajinaca protivi članstvu u NATO-u, dok svega 9 odsto u potpunosti podržava tu ideju. Uprkos razmimioilaženjima, ministar inostranih poslova Lavrov je rekao da je saradnja Rusije i NATO-a važna u nekoliko oblasti.

Lavrov je rekao da dve strane mogu zajedno da se bore protiv međunarodnog terorizma, trgovine drogom i uticaja čoveka na ekološke katastrofe. Jap de Hop Shefer je rekao da odnosi NATO-a sa Rusijom moraju da se razvijaju u dve ključne oblasti, investiranju i uzajamnom delovanju.

XS
SM
MD
LG