Linkovi

Vrhovni sud odlučio da ublaži restrikcije na televizijske spotove


Mnogi dnevnici današnja izdanja otvaraju vešću da je američki Vrhovni sud odlučio da ublaži restrikcije na televizijske spotove koje korporacije i sindikati mogu da finansiraju u završnim danima izborne kampanje, čime se grupama za specijalne interese daje mogućnost da odigraju daleko veću ulogu u finišu izbora 2008. Kako prenosi Vašington Post, kritičari ističu da ova odluka predstavlja veliku pobedu za veliki kapital i otvara vata korupciji u politici. Post konstatuje da ta i još nekoliko odluka pokazuje koliko je prisustvo dvojice kandidata predsednika Buša - novog predsedavajućeg sudije Džona Robertsa, i sudije Semjuela Elita - promenilo balans u Vrhovnom sudu u korist konzervativne struje. Isto primećuju i mnogi drugi dnevnici već u samim naslovima. Dnevnik Gazet iz Kolorado Springsa naslovio je svoj članak «Vrhovni sud načinio zaokret u desno», dok Klerion Ledžer iz Misisipija piše:

«Presude Vrhovnog suda pokazuje skretanje ka konzervatizmu».

San Hoze Mekjuri Njuz upozorava 29 miliona slušalaca radio stanica na Internetu da će ih danas, umesto omiljene muzike dočekati «zvuk tišine», ali u pitanju neće biti pesma Sajmona i Garfankla, već znak da je njihova Internet stanica u štrajku. Naime, mnoge stanice, uključujući i neke državne i komercijalne koje se emituju na Internetu, danas poštuju «Dan tišine», obustavljajući emitovanje muzike na svojim sajtovima u znak protesta zbog povećanja tarifa koje plaćaju izdavačkim kućama i umetnicima za puštanje njihovih pesama. Prema rečima operatera, nove cene koje stupaju na snagu 15. jula su tako visoke da će mnogi od njih morati da zatvore svoje sajtove, budući da će tarife biti podignute izmedju 3 i 12 puta, i to retroaktivno, od početka 2006.

Kako se tržište nekretnina u SAD i dalje «hladi», Daytona Beach News Journal piše da prodavci stanova i kuća postaju sve kreativniji u nastojanjima da prodaju svoju imovinu. Najveće povlastice nude kompanije za izgradnju kuća, ali ni privatni prodavci ne zaostaju. Tako je na primer, stanovnica Floride Teri Osi, smanjila početnu cenu svoje kuće za 14,000 dolara, uključila sve kuhinjske elemente i nameštaj, a uz to ponudila i svoju devet godina staru Hondu, procenjenu na 5,000 dolara. Ona u šali kaže da će u ponudu uključiti i svog psa, ako će joj to pomoći da proda kuću. Cene nekretnina ne padaju samo na Floridi već i širom Amerike. Na nacionalnom niovu prodaja u maju bila je na najnižem nivou u protekle četiri godine.


XS
SM
MD
LG