Linkovi

Karla del Ponte: Ne potpisivati sporazum sa Srbijom bez Ratka Mladića


Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte pozvala je danas Evropsku uniju da ne potpisuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom dok haški optuženik Ratko Mladić ne bude uhpašen.

"Ne treba da dođe do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pre nego što Ratko Mladić bude uhapšen i uspostavljena puna saradnja sa Hašim tribunalom", rekla je Del Ponteova u obraćanju Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Glavna haška tužiteljka rekla je takođe da je nova vlada Srbije konačno shvatila važnost izručivanja poslednje četvorice haških begunaca i da se čini da postoji politička volja da se Mladić uhapsi.

"To bi trebalo da bude učinjeno do kraja godine", dodala je.

Del Ponteova je rekla i da se veruje da je Mladić u Srbiji, dok za Radovana Karadžića niko ne zna gde se nalazi.Ona je dodala da nema informacije da je Karadžić u Rusiji, ali da su tamo boravili nedavno uhapšeni Tolimir i Djorđević.

Haška tužiteljka je izrazila bojazan da Savet bezbednosti UN neće produžiti mandat Haškom sudu ako idućih meseci ne bude uhapšen Mladić.

Govoreći o svom radu, Karla del Ponte je u svoje uspehe ubrojala što je 165 od 169 optuženih uhapšeno i predočila da su čvrsti uslovi za približavanje zapadnog Balkana EU i NATO uticali na to da u 90 odsto slučajeva hapšenja optuženih za ratne zločine sarađuju i vlasti zemalja regiona. Tužiteljka Haškog suda je naglasila da je Slobodan Milošević "preminuo kao anđeo od srčanog udara" i rekla da je to veliki neuspeh suda jer je posle pet godina suđenja sakupljeno i dokazano mnogo dokaza o njegovoj krivici.

"Ja ne verujem da je Milošević hteo da se ubije, uzimao je mnogo lekova i bio je svestan opasnosti po svoje zdravlje", rekla je Karla del Ponte.

Karla del Ponte je odbacila kritike grupe hrvatskih pravnika zbog presude optuženom Anti Gotovini i saopštila da Gotovinu neki krugovi u Hrvatskoj i dalje smatraju "junakom". Ona je navela da je zato uputila pismo hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu u kojem je podvukla da su takvi stavovi i kritike "potpuno neprihvatljivi", imajući u vidu i da Hrvatska pregovara o članstvu u Evropskoj uniji i da mora ispuniti za to postavljene uslove.

Vuk Jeremić: Ključni cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je danas u Briselu da je ključni cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji, ali da će Srbija biti primorana da preispita odnose sa zemljama koje odluče da naruše njen suverenitet jednostranim priznavanjem nezavisnosti Kosova. Jeremić je, u raspravi u Evropskom parlamentu, naglasio da vlada u Beogradu nudi kompromis, uzajamno prihvatljivo rešenje kroz odluku Saveta bezbednosti UN i da nikako ne želi da bude gurnuta ponovo u izolaciju.

Srbija i nena vlada, naglasio je Jeremić, imaju strateški cilj da udju u Evropsku uniju i zato je nužno naći i kompromis za rešenje statusa Kosova, a ne Srbiju gurati ponovo u izolaciju, što ona nikako ne želi, rekao je Jeremić u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta.

Ministar spoljnih poslova Srbije je naglasio rešenost Vlade Srbije da brzo reši pitanje pune saradnje s Haškim tribunalom, sprovede bitne reforme i potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU. Srbija je spremna da odobri svaku vrstu samouprave i autonomije
albanskim gradjanima na Kosovu i ne želi da ponovo uspostavi institucionalnu i političku kontrolu nad pokrajinom, dodao je Jeremić.

Beograd želi da radi na kompromisu zajedno s albanskom stranom, Rusijom, SAD, EU i Kontakt grupom, ali je nužna "prava osnova" za nagodbu, naglasio je on. Evropski poslanici su u raspravi odali priznanje novoj srpskoj vladi na ubrzanim reformama, opipljivim rezultatima u saradnji s Haškim tribunalom, dok je izveštilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Jelko Kacin rekao da se pitanje integracije Srbije u EU mora odvojiti od
rešavanja statusa Kosova.

Na pitanje kako bi postupila Srbija ako bi neke zemlje EU priznale Kosovo i bez odluke Saveta bezbednosti UN, Jeremić je rekao da bi "Srbija sigurno došla u veoma tešku situaciju, jer nijedna zemlja na svetu ne bi pristala, a to neće ni Srbija, da se otkine deo njene teritorije".

To bi, upozorio je šef srpske diplomatije, "bilo kršenje temeljnih načela mira i reda" u svetu i narušavanje Povelje UN i Helsinškog akta.

"Srbija ne bi, u tom slučaju, imala drugog izbora već da preispita odnose sa zemljama koje bi odlučile da naruše njen suverenitet i teritorijalni integritet. Nema nijedne zemlje na svetu koja bi drugačije postupila. Srbija će sve učiniti da ne padne ponovo u izolaciju. Mi ne možemo da ponovo dodjemo u izolaciju i, molim vas, ne gurajte nas u izolaciju. Mi ne želimo da ponovo budemo izolovani", poručio je Jeremić poslanicima Evropskog parlamenta.

XS
SM
MD
LG