Linkovi

Severna Koreja ispunjava sporazum o nuklernom razoružavanju


Severna Koreja je danas saopštila da rešen problem njenih zamrznuh bankarkih računa i da će Pjongjang sad početi da ispunjava sporazum o nuklernom razoružavanju postignut u februaru. Prvi korak će biti razgovori u Pjonglangu sa zvaničnicima agencije UN za nagledanje atomske energije o zatvaranju severnokorejskih nuklearnih postrojenja, saopštila je zvanična agencija KCNA pozivajući se na predstavnika ministarstva inostranih poslova.

"Pošto su fondovi koji su bili blokirani u banci Delta u Makaou prebačeni kao što smo zahtevali, onespokojavjuće pitanje zamrznuh fondova je konačno rešeno," rekao je predstavnik. Vodiće se razgovori sa predstavnicima Medjunarodne agencije za atomsku energiju 26. juna u Pjongjangu o zatvaranju nuklearnih postrojenja, inspekciji i nadgledu."

Predhodno je ruska banka Dalkombank objavila da je 25 miliona dolara - zamrznutih pošto su SAD optužile i Severnu Koreju za "ilegalno pranje novca jedne nepodobne države" - prebačeno u Pjongjang. Rukovodstvo Severne Koreje je odbilo da poštuje sporazum nazvan razoružanje za pomoć, postignut saradnjom šest država, sve dok te pare ne dobije natrag. Uporedo sa probojem na bankarskom planu, inspektori IAEA su danas doputovali u Kinu na putu za Severnu Koreju, gde se nadaju da će dogovoriti povratak zavaničnika UN koji će nadgledati gašenje reaktora Jongbjon. Reaktor je srž severnokorejskog nuklearnog programa i izvor plutonijuma obogaćenog za atomsko oružje. U zamenu za zatvaranje, siromašna Severna Koreja će dobiti gorivo uz druge ustupke, uključujući korake za ukidanje trgovinskih sankcija UN i brisanje sa američke liste zemalja koje podržavaju terorizam.

"Pregovaraćemo kako da utvrdimo i osiguramo da će reaktor biti ugašen i zapečaćen, i to je naredni korak na ovom dugom putu," izjavio je novinarima u Pekngu Oli Hajnonen , zamenik direkrora IAEA zadužen za svetsku nuklearnu bezbednost.

Njegov četvoročlani tim treba sutra da stigne u Pjongjang i ostane pet dana. Severna Koreja je izbacila inspektore IAEA decembra 2002. godine i ubrzo napustila Sporazum o neširenju nukleranog naoružanja. Pjongjang je 2005. godine objavio da poseduje nuklearno oružje. Prošle godine zemlja je izvela prvu eksplozju atomske bombe, što je izazvalo osudu u svetu i finansijske i trgovinske sankcije UN.

Uprkos znakova o smanjenju napetosti, zvanični severnokorojski Rondon Sinmun danas otužuje Vašington da "jača provokativne ratne manevre protiv DNR Koreje." "Anahrona neprijateljska politika SAD i potezi ka vojnoj konfrontaciji pojačali su napetost na Korejskom poluostrvu i uvećali opasnost od rata," kaže dnevnik prema navodima severnokorejske novinske agencije.

XS
SM
MD
LG