Linkovi

Maja Baćović: Crnogorsko tržište kapitala najbrže rastuće u regionu


Postojanje dvije berze u Crnoj Gori nije problematično sve dok su investitori zadovoljni, a to potvrđuje i njihovo profitabilno poslovanje, ocijenjeno je na prvoj Međunarodnoj konferenciju o regionalnom tržištu kapitala, koju je u Bečićima organizovala Montenegroberza.

«Crnogorsko tržište kapitala je najbrže rastuće u regionu, a dvije berze se takmiče, što poboljšava kvalitet usluga i podiže konkurenciju. Kada jedna berza napravi greku, druga upozorava», kazala je predsjednik Odbora direktora Montenegroberze Maja Baćović.

Ona je dodala da se na berzama trguje akcijama 200 kompanija i da svakodnevno raste interesovanje stranih investitora.

Predstavnici švedske i poljske berze, međutim, smatraju da je paradoksalno da na tako malom tržištu, kakvo je crnogorsko, postoje dvije berze.

Regionalni menadžer švedskog OMKS-a, Ulf Aksman saglasan je da postojanje dvije berze u Crnoj Gori podstiče konkurenciju, ali smatra da to nije dobar izbor zbog likvidnosti.

Direktor Odjeljenja analize i informacija Varšavske berze Slavomir Pucko očekuje da će strani investitori tražiti da na crnogorskom tržištu, koje je potrebno transforimisati ukoliko se želi održati korak sa regionom, umjesto dvije postoji jedna berza.

Većina učesnika konferencije, koja je organizovana u saradnji sa Federacijom evroazijskih berzi (FEAS), saglasna je da je crnogorska ekonomija u usponu, ali i upozorava da se mora izboriti sa svim pritiscima i izazovima na tom putu.

Izvršni direktor Beogradske berze Gordana Dostanić kazala je da su ekonomije i tržišta kapitala u regionu pojedinačno isuviše mala i da se moraju ujedinjavati kako bi opstala i privukla kvalitetne investitore.

Moderatori konferencije pod nazivom Rastuća tržišta kapitala-danas za sjutra, bili su predstavnici crnogorskog tržišta kapitala, kao i brokeri, dileri, investitori i novinari.

XS
SM
MD
LG