Linkovi

Predsednik Srbije Boris Tadić: Pronaći evropsko rešenje za Kosovo


Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je danas da se nada da će rešenje za status Kosova biti "kreativno", onako kako je Evropa u poslednjih 50 godina i rešavala konflikte na svom prostoru.

On je, na otvaranju hiljaditog sastanka ambasadora pri Savetu Evrope u Beogradu, kazao da osnovna pozicija Beograda jeste očuvanje teritorijalne celovitosti i suvereniteta Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244.

"U isto vreme, verujem da ćemo konstruktinim dijalogom, odnosno daljim pregovorom sa Prištinom, doći do kompromisnog, obostrano prihvatljivog rešenja”, rekao je Tadić.

On je istakao da Srbija ne želi da bude deo evropskog problema, nego deo evropskog rešenja.
"Srbija izražava jasnu nameru da postane punopravan član Evropske unije ne odričući se svog teritorijalnog integriteta", naglasio je Tadić.

Predsednik Srbije je kazao da demokratija ne može da se razvija bez punog suočavanja sa prošlošću, kao i da je nemoguće izbrisati sve što se dogodilo tokom poslednje decenije 20. veka.

"Zato je Srbija posvećena punoj saradnji sa Haškim tribunalom. Svi optuženici za ratne zločine moraju biti pronađeni, uhapšeni i prebačeni u Hag. To nije samo naša međunarodna obaveza, nego i moralni dug", rekao je Tadić.

XS
SM
MD
LG