Linkovi

Hil: Pjongjang spreman da ispuni svoje obaveze i uskoro zatvori nuklearni reaktor


Pjongjang je spreman da ispuni svoje obaveze i uskoro zatvori nuklearni reaktor, izjavio je pomoćnik američkog državnog sekretara Kristofer Hil, po povratku iz posete Severnoj Koreji.

"Severna Koreja saopštila je da je spremna da uskoro zatvori reaktor Jongbjon, na šta je obavezuje sporazum iz februara", rekao je Hil na konferenciji za novinare u Seulu.

Hil je o spornom nuklearnom programu Severne Koreje razgovarao s ministrom spoljnih poslova te zemlje, Pakom Ui-Ćanom, i glavnim pregovaračem Kimom Kje-gvanom. SAD su ranije saopštile da je iznenadan Hilov dolazak u Pjongjang imao za cilj da proveri da li Severna Koreja ima nameru da sprovede svoju stratešku odluku i odustane od nuklearnog programa. Hil iz Seula treba da otputuje u Tokio.

Reč je o poseti najvišeg zvaničnika Stejt departmenta Pjongjangu od 2002. godine kad je bivši izaslanik Džejms Keli došao u sukob sa Severnom Korejom zbog tvrdnje SAD da ta zemlja u tajnosti razvija program za obogaćivanje uranijuma. Vašington insistira da Pjongjang primeni sporazum o denuklearizaciji koji je postignut u pregovorima šest nacija - obe Koreje, Kine, Japana, Rusije i SAD. Severna Koreja je u februaru obećala da će zatvoriti reaktor Jongbun u zamenu za ekonomsku pomoć.

XS
SM
MD
LG