Linkovi

Jelena Janković posle drame ipak u finalu Hertogenboša


Najbolja srpska teniserka Jelena Janković nastavila je seriju pobeda na travi i plasirala se u drugo uzastopno finale, pred početak trećeg Grend Slem turnira sezone - Vimbldona.

Janković je, posle velike borbe i preko dva i po sata igre, u polufinalu turnira u holandskom Hertogenbošu pobedila Ruskinju Dinaru Safinu – 6:3, 3:6 i 7:6 (6). Prva nositeljka i trenutno treća teniserka sveta imala je brejk viška u odlučujućem setu, i priliku da meč reši u devetom gemu na servis protivnice, ali je prokockala meč loptu, posle čega je 4. nositeljka uzvratila brejk i na svoj servis povela 6:5. Safina je vodila i na početku taj-brejka (2:0), ali je Janković osvojila šest poena zaredom, i stekla nove četiri meč lopte. Ni tu nije bio kraj drame, Safina je izjednačila na 6:6, ali je Janković iskoristila već sledeću meč loptu i došla do 51. pobede ove sezone.

Dvadeset-dvogodišnja Beograđanka se posle jučerašnjeg trijumfa u četvrtfinalu nad Alonom Bondarenko pridružila legendama Kris Evert i Martini Navratilovoj, koje su još 1970-ih stigle do 50. pobede pre Vimbldona. U borbi za petu titulu ove sezone, 140 poena za WTA rang-listu i skoro 26 hiljada dolara, Janković će se sastati sa 3. nositeljkom, Ruskinjom Anom Čakvetadze, koja je sa 6:4 i 6:3 pobedila 5. u žrebu Danijelu Hantuhovu iz Slovačke. Njih dve su se do sada sastajale čak šest puta i Ruskinja vodi sa 4-2, s tim da je poslednji meč, na šljaci u Varšavi početkom maja dobila Janković. Bilo je 7:6 (1) i 3:1 u trenutku kada je Čakvetadze predala meč.

Žreb za Vimbldon naklonjen Srbima

Današnji žreb za Vimbldon bio je prilično naklonjen srpskim teniserima i tensierkama. Treća nositeljka Jelena Janković u prvom kolu će igrati protiv Britanke En Keotavong, trenutno 179. igračicom sveta, koja učestvuje na turniru zahvaljujući pozivnici organizatora. Šesta u žrebu, Ana Ivanović na stratu trećeg Grend Slema sezone igraće protiv 137. na rang-listi, Melinde Cink iz Mađarske.

Najbolji srpski teniser, Novak Đoković, koji je psotavljen za četvrtog nosioca, počinje turnir protiv 46. na ATP rang-listi Potita Staracea iz Italije, dok Janka Tipsarevića, čeka duel sa 105. igračem sveta, Aleksanderom Pejom iz Austrije.

U konkurenciji parova, četvrti nosioci Nenad Zimonjić i Francuz Fabris Santoro igraju protiv Lija Čajldsa i Džejmija Delgada iz Velike Britanije.

XS
SM
MD
LG