Linkovi

Američki turistički radnici traže ublažavanje viznog režima u SAD


Američka turistička privreda zabrinuta je zbog naglog pada broja stranih posetilaca u SAD. To je navelo konzorcijum američkih poslodavaca da od Kongresa zatraži ublažavanje restrikcija za posetioce iz država van severnoameričkog kontinenta.

Američki Sekretarijat za trgovinu objavio je da je 2005. godine u Sjedinjenim Državama broj turista iz pet ključnih zemalja opao za više od dva miliona u odnosu na 2000. Reč je o posetiocima iz Britanije, Japana, Nemačke, Francuske i Brazila – koji su oduvek bili gosti Amerike, pa se njihovo odustvo i te kako oseća.

Udruženje turističkih radnika (The Travel Industry Association) u svom izveštaju navodi da su samo tokom 2005. turisti potrošili 43 milijarde dolara manje u odnosu na godinu ranije. Poslodavci u tercijarnim delatnostima sada pozivaju državu da bude gostoljubivija.

Koalicija poslodavaca okupljena u organizaciji Partnerstvo za upoznavanje Amerike (The Discover America Partnership) želi da Kongres odobri niz akata kojima bi se pomoglo turističkim radnicima. Jedan od predloga je da se putnicima iz zemalja kojima nije potrebna turistička viza za tromesečni boravak u SAD, naplaćuje taksa od deset dolara. Pomenuta grupa kaže da bi se naplaćivanjem te takse stanovnicima iz 27 svetskih država dobijalo 200 miliona dolara godišnje, čime bi se pokrili povećani troškovi pogranične bezbednosti i promocije turizma.

Bivši američki sekretar za nacionalnu bezbednost, Tom Ridž, savetuje orgnaizaciju Partnerstvo za upoznavanje Amerike.

"Naša povazanost sa ostatkom sveta zavisi od toga koliko smo pristupačni. Ukoliko to popravimo, unapredićemo turizam, a to sve možemo učiniti ne ugrožavajući bezbednost. Štaviše, neko će reći da ćemo tako biti bezbedniji", smatra Tom Ridž.

U istraživanju koje je naručila organizacija Partnerstvo za otkrivanje Amerike, dve hiljade stranih turista govorilo je o svojim utiscima u vezi sa američkim viznim režimom i politikom ulaska u zemlju. Više dve trećine anketiranih odgovorilo je da SAD imaju "najgori" sistem ulaska u zemlju. Šezdeset-šest odsto ispitanih se plaši da bi mogli da budu zadržani satima zbog nekih prostih grešaka. Tom Ridž još kaže i da bi ubrzanje procesa dobijanja viza za turiste iz zemalja kojima su neophodne - bio pozitivan korak.

"Ukoliko bi mogli da stavimo svetu do znanja da postoji okvir od 30 dana tokom kojih ćemo mi završiti ceo proces i obaviti intervju, to bi dovelo do sasvim drugačije situacije. Ne bismo pravili manje intervjua, jednostavo bi ih obavljali brže", ističe Ridž, koji smatra da je predlog za taksu od 10 dolara sasvim u redu jer, kako naglašava, mnoge zemlje naplaćuju stranim turistima ili ulaznu ili izlaznu taksu.

XS
SM
MD
LG