Linkovi

Pauel: Rusija mora da poštuje vladavinu zakona ako želi strani kapital


Bivši američki državni sekretar Kolin Pauel rekao je na konferencji medjunarodnih investitora u Moskvi da Rusija mora da poštuje vladavinu zakona ako želi da privuče strani kapital potreban za dalji razvoj zemlje.

Ruska televizija je emitovala kraći odlomak iz intervjua sa bivšim državnim sekretarom Kolinom Pauelom u kojem on kaže da je Rusija uspela da privuče strane investitore i da će verovatno nastaviti da to čini. Medjutim, Pauel je na velikoj konferenciji investitora u Moskvi -- sa koje novinarima nije bilo dozvoljeno da izveštavaju -- takodje rekao da Rusija mora da se pridržava vladavine zakona i da se bori protiv korupcije ako želi da privuče veći broj investitora. Zamenik ruskog ministra energetike Andrej Dementiev govorio je samo o biznisu rekavši istoj grupi investitora da je porast bruto nacionalnog proizvoda Rusije tokom proteklih godina nadmašio očekivanja. On je takodje izrazio poverenje u nova eksportna tražista za ruski energetski sektor na istoku i u Evropi..

Kada bude završen, evropski naftovod na severu Evrope obezbediće isporuku nafte ne samo tradicionalnim ruskim klijentima u centrlanoj Evropi već i novim tržištima u Skandinaviji i Velikoj Britaniji, rekao je Dementiev.

Medjutim, Leonid Fedun, potpredsednik ruske naftne kompanije Lukoil, kaže da eksploatacija nafte postaje tehnički sve teža i skuplja, što bi moglo da uzrokuje period sporog ekonomskog rasta, pa i stagnaciju u Rusiji. A investicioni bankar Piter Obrajan, koji je sada potpredsednik Rosneft-a, najveće ruske naftne kompanije, slaže se Kolinom Pauelom o direktnoj vezi izmedju sposobnosti Rusije da privuče strane investicije i njene predanosti vladavini zakona. Mada smatra da je Rusija postigla napredak u borbi protiv korupcije od kako je on došao u tu zemlju pre 15 godina, Obrajan ukazuje da ruski narod tek sada počinje da ubira plodove tog progresa.

XS
SM
MD
LG