Linkovi

Švarc Šiling: Silajdžić, Dodik, Tihić i Čović najodgovorniji za krizu u BiH


U Deklaraciji Upravnog odbora za provođenje mira u BiH koju je novinarima prezentovao visoki predstavnik međunarodne zajednice Kristijan Švarc Šiling uz konstataciju da je trenutna politička situacija u zemlji razlog ozbiljne zabrinutosti Upravnog odbora, ističe se da odgovornost za takvo stanje leži na onim političkim liderima koji su blokirali napredak i ugrozili političku situaciju svojom agresivnom retorikom.

Međunarodna zajednica je jedinstvena u stavu da neće tolerisati bilo kakve pokušaje ugrožavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i neće imati pasivan stav prema provokativnim izjavama i radnjama, navodi se u Deklaraciji.

BiH političarima posebno je zamjereno što je od aprila 2006. godine, došlo do gotovo potpunog zastoja u sprovođenju mira i usvajanjuu reformi koje su preduslov za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Na insistiranje novinara Švarc Šiling je kazao da PiK najodgovornijim za političku krizu u BiH smatra lidere Stranke za BiH Harisa Silajdžića, SNSD-a Milorada Dodika, SDA Sulejmana Tihića i HDZ-a Dragana Čovića.

Komentarišući situaciju u Srebrenici Upravni odbor saopštio je da očekuje od predstavnika svih nivoa vlasti u BiH da pomognu obnovu i razvoj te opštine, uz poseban angažman na identifikovanju i ihapšenju lica koja su počinila ratne zločine u toj zaštićenoj enklavi.

Politički direktori PIK-a zaključili su da izdvajanje Sebrenice iz Republike Srpske nije moguće van načela koje određuje Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma odnosno Ustav BiH.

U dijelu deklaracije koja se bavila presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije za genocide zaključeno je da su pitanja na koja se odnosi presuda jasna:

“Ona se odnosi na spor između dvije države, a prije svega na odgovornost Srbije prema “Konvenciji o sprečavanjuu i kažnjavanjuu zločina genocida”. Ona ni na koji način ne nameće Bosni i Hercegovini zakonsku obavezu da donese izmjene i dopune na Ustav Bosne i Hercegovine, zaključuje se u Deklaraciji PIK-a.

XS
SM
MD
LG