Linkovi

Srbiju u narednom periodu čeka rešavanja tri krupna problema


U Beogradu se podseća da Srbiju u narednom periodu čeka rešavanja tri krupna problema. Povodom istupanja glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte pred Savetom bezbednosti UN, predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da te izjave obavezuju Vladu Srbije na istovremeno rešavanje najtežih problema. Vlada mora istovremeno da se posveti rešavanju problema saradnje sa Haškim tribunalom, statusa Kosova i procesa evropskih integracija. Hapšeje preostalih haških optuženika poboljšalo bi međunarodnu poziciju Srbije, rekao je Jovanović i ocenio da Srbiji ne odgovara prolongiranje rešenja statusa Kosova jer je previše vremena izgubljeno. Srbija mora da preuzme inicijativu i počne razgovore sa kosovskim Albancima jer nije dobro da njene probleme rešavaju drugi, rekao je Jovanović.

Što se tiče pitanja Kosova, direktor direkcije za NATO u Ministarstvu spoljnih poslova Bratislav Đorđević ocenio je da će usvajanje konačnog rešenja za Kosovo bez postignutog kompromisa svih učesnika pregovora destabilizovati region i stvoriti plodno tle za terorizam. Na skupu posvećenom boorbi protiv terorizam i organizovanog kriminala u regionu, Đorđević se zauzeo za jaču međunarodnu i regionalnu saradnju u kontroli granica kako bi se sprečio razvoj terorizma, trgovina ljudi, oružja i droge.

Saradnja službi bezbednosti u regionu aktuelna je i povodom pitanja saradnje sa Haškim tribunalom. Naime, povodom nagađanja oko hapšenja haškog optuženika Vlastimira Đorđevića, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom Rasim Ljajić izjavio je da je o toj akciji validna samo informacija tog suda koji je saopštio da je Đorđević uhapšen zahvaljujući podacima dobijenih od službi bezbednosti Srbije. Najvažnije je da je jedan haški optuženik obaveza manje za Srbiju, rekao je Ljajić.

XS
SM
MD
LG