Linkovi

Solarna energija u globalnim razmerama industrija vredna 15 milijardi dolara


Svetski lideri su nedavno raspravljali o klimatskim promenama. Ali, mnogi koraci se preduzimaju i na regionalnom i lokalnom nivou. Lideri visokotehnoloških firmi okupili su se nedavno u San Hoseu u Kaliforniji da bi dali podsticaj većem korišćenju solarne energije.

Glavni vokal britanske rok grupe Razorlight, Džon Borel, snima novu pesmu o klimatskim promenama u jedinom studiju koji se napaja solarnom energijom u Evropi. Kaže da ga je inspirisao bivši američki potpredsednik Al Gor, koi je u martu ove godine, uputio sledeće upozorenje.

«Naš svet se suočava sa istinskom globalnom vanrednom situacijom.»

Gorov dokumenrni film «Neprijatna istina» pomogao je da pitanje klimatskih promena dospe u centar pažnje svetske javnosti. Film je dobio i Oskara, ali se postavlja pitanje da li bi mere protiv klimatskih promena mogle da budu i uspešan biznis. Škola «Sveti Franjo Asiški» u Londonu je prva od oko stotinu škola u Britaniji koje će biti opremljene solarnom tehnologijom, dok se u Palo Altu u Kaliforniji jedan novoizgradjeni kompleks kuća zagreva na solarnu energiju. Stefani Pruit predstavljka firmu koja je podigla ovaj kompleks.

«To će značiti priličnu uštedu u računima za struju za nove vlasnike. Mi smatramo da je to put budućnosti.»

Obližnja silikonska dolina se nada da će preuzeti vodjstvo u solarnoj tehnologiji. Poslovni lideri tehnoloških firmi na ovom području svojevremeno su bili na čelu kompjuterske revolucije. Sada se neki od njih, poput Toma Mekalmonta, suočavaju sa nekim složenim pitanjima.

«To su pitanja poput gradjevinskih dozvola, povezivanja sa energetskim mrežama, obučavanja radne snage, itd. Medjutim, dok budemo rešavali ta pitanja mi ćemo ujedno proširiti tržište i dalje razvijati novu tehnologiju.»

Solarna energija je trenutno u globalnim razmerama industrija vredna 15 milijardi dolara. To nije mnogo, ali Američko udruženje za solarnu energiju tvrdi da taj sektor raste po stopi od 40 odsto godišnje. Evo šta o tome kaže biznismen, Alan Gartner.

«Mislim da ne bih bio ovde kada ne bih verovao da je naša kompanija sposobna za izuzetno prilagodjavanje u skladu sa zahtevima tržišta energije.»

Lideri ove industrije ipak kažu da im je za sada potrebna pomoć federalne vlade. Njihov cilj je da dobiju poreske olakšice dok novi stambeni kompleks u Palo Altu privlači kupce koji žele da uštede na energiji.

XS
SM
MD
LG