Linkovi

SAD: U predsedničkoj trci – dobre vesti za Klinton i Djulijanija


Nekoliko novijih istraživanja javnog mnjenja pokazuje da senatorka Hilari Klinton učvršćuje svoju vodeću poziciju u trci za predsedničku nominaciju Demokratske stranke. Na republikanskoj strani, bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Djulijani, nastavlja da vodi ispred niza kandidata čiji bi broj mogao da se uveća narednih nedelja.

Kako pokazuju rezultati novih anketa, Hilari Klinton i dalje snažno drži vodeću poziciju u Demokratskoj trci. rema istraživanju Univerziteta Kvinipiek, u Kontekikatu, senatorka Klinton uživa podršku 35% anketiranih demokratskih birača; na drugom mestu je senator iz Ilinoja, Barak Obama, sa 21% glasova, a bivši potpredsednik SAD Al Gor, uprkos tome što je u više navrata rekao da ne planira da se kandiduje na izborima, ima podršku 18% američkih Demokrata. Moris Kerol, direktor univerzitetskog Instituta za istraživanje javnog mnjenja, kaže da se demokratski rivali Hilari Klinton nadaju da će se ona «saplesti» u nekoj od država gde će biti održani rani primarni izbori, počevši od januara.

«Brojke nam u ovom trenutku govore da će, osim ako ne dodje do preokreta u državama kao što su Ajova ili Nju Hempšir, ona biti kandidat Demokratske stranke. Zato morate da se zapitate – da li će Obama biti kandidat za potpredsednika?».

Leon Paneta je bivši demokratski kongresmen koji je zatim bio šef kabineta u administraciji predsednika Bila Klintona. On ocenjuje da Hilari Klinton stiče poene zahvaljujući snažnoj kampanji i dobroj organizaciji prikupljanja donacija, kao i percepciji demokratskih birača da je ona sposoban lider.

«Ona vodi delom zahvaljujući svom iskustvu. Bila je prva dama, sada je američki senator. Očigledno se pokazala sposobnom da vodi dobru kampanju, kandidovala se u Njujorku i lagano osvojila dva mandata. Uz to, njen suprug je i dalje veoma popularan.»

Trka za republikansku predsedničku nominaciju deluje mnogo neizvesnije. Iako Rudi Djulijani nastavlja da vodi, prema svim novim anketama, očekivano uključivanje u trku bivšeg senatora iz Tenesija, Freda Tompsona, ima potencijal da uzdrma stanje na republikanskom frontu. Tompson još nije formalno objavio svoju kandidaturu ali je, gostujući u šou-programu komicara Džeja Lenoa, na TV mreži NBC. rekao da bi voleo da bude predsednik

«Nikada nisam posebno želeo da postanem predsednik, ali želim da uradim neke stvari koje samo predsednik može da učini. Zato je moj odgovor – da.»

Analitičar Moris Kerol kaže da bi Tompson predstavljao alternativu za društveno konzervativne birače, koji tek treba da odluče kog će republikanskog kandidata podržati sledeće godine.

«Tompson je vrsta kandidata koji u biračima izaziva radoznalost kao autsajder koji još nije pretrpeo udarce u kampanji, i on deluje prilično dobro u ovoj promenljivoj situaciji kada se republikanci očito još nisu opredelili za jednog kandidata.»

Osim Tompsona, nekadašnji republikanski predsednik Predstavničkog doma Njut Gingrič takodje razmatra mogućnost kandidature na predsedničkim izborima, dok prema najnovijim anketama, senator iz Arizone Džon Mekejn počinje da zaostaje za svojim rivalima i trenutno je na trećem mestu po podršci birača.

XS
SM
MD
LG