Linkovi

Rak prostate jedan od najčešćih vrsta kancera kod muškaraca širom sveta


Medjutim, mada se dosta zna o toj bolesti, teorije o tome šta je uzrokuje i kako se sa njom boriti često mogu da zbune. Prenosimo neke od najnovijih saznanja u istraživanju raka prostate.

Naučnici sa Northwestern univerziteta, u Evanstonu u Ilinoisu, pronašli su genetski indikator koji je povezan sa veoma agresivnom vrstom raka prostat. Studija na 550 muškaraca koji su pod tretmanom za tu bolest, pokazala je da oni koji nose gen nazvan «8-q-24» imaju mnogo agresivnije tumore. Sudeći prema studiji, pacijenti koji imaju taj gen imaju veće šanse da se bolest proširi na limfne čvorove. Ipak, ovo otkriće nudi i nadu. Istraživači veruju da bi otkrivanje tog gena moglo da dovede do testa krvi kako bi muškarci koji imaju taj gen bili upozoreni da su izloženi većem riziku. Lekari i inače preporučuju da se muškarci stariji od 50 godina jednom godišnje testiraju na rak prostate. To uključuje i test krvi za, kako je nazvan - specifični antigen prostate ili PSA, koji meri protein koji proizvodi prostatna žlezda. Što je viši nivo tog proteina, veći je rizik od kancera. Nedavno istraživanje na medicinskom fakultetu univerziteta «Džons Hopkins» zaključilo je da je brzina povećanja nivoa PSA precizan pokazatelj brzine rasta tumora, čak i kada nivoi proteina nisu dovoljno visoki da bi se uradila biopsija.

Ishrana puna životinjskih proteina i masti takodje je povezana sa kancerom. Neke studije preporučuju uzimanje hrane bogate antioksidantima, kao što je likopen. Stoga se muškarcima preporučuje da jedu paradajz, koji sadrži likopen. Medjutim, jedna nova studija pokazala je da uzimanje većih količina likopena ne dovodi nužno do pozitivnih rezultata. Doktor Ulrike Peter iz Hačinsonovog centra za istraživanje raka u Sijetlu, u državi Vašington, kaže da bi konzumiranje hrane sa malo masti i dalje moglo da bude odgovor.

«Ja bih i dalje preporučila muškarcima koji žele da umanje rizik od raka prostate da se trude da se zdravo hrane, uz mnogo voća i povrća. Da se trude da drže svoju težinu pod kontrolom, zato što ima sve više dokaza da gojaznost povećava rizik od raka prostate,» kaže doktor Peter.

Istraživači takodje kažu da crno vino može da pomogne o borbi protiv raka prostate, posebno agresivnih vrsta raka, mada lekari kažu da nisu sigurni zašto bi antioksidanti u crnom vinu bili bolji od antioksidanata u paradajzu. To bi naravno moglo da bude tema još jednog istraživanja.

XS
SM
MD
LG