Linkovi

Odnosi Sjedinjenih Američkih Država i Rusije postali prilično zategnuti


Tenzije izmedju jedine preostale supersile i njenog nekadašnjeg hladnoratovskog protivnika bile su očigledne u nedavnim izjavama njenih lidera, a zatim je ruski predsednik Vladimir Putin na nedavnom samitu Grupe osam u Nemačkoj donekle ublažio situaciju ponudom da se Rusija priključi spornom američkom sistemu protivraketne odbrane.

Džordž Buš i Vladimir Putin su delovali opušteno i prijateljski. Izgledalo je da i u jeku raketne diplomatije mogu da se našale. Medjutim, njihovi nekada dobri odnosi su ovih dana na probi zbog spora oko protivraketnog sistema u Evropi, nalik na hladni rat, i Putinove sve čvršće kontrole nad ruskim društvom. Posle njihovog prvog susreta u Sloveniji, pre šest godina, predsednik Buš je rekao da je u ruskom lideru prepoznao čoveka u koga može da ima poverenja.

“Pogledao sam ga u oči i zaključio da je otvoren i da mu se može verovati. Mogao sam da osetim njegovu dušu.”

Medjutim, predsedavajući spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma, demokrata Tom Lantos, kaže da se očekivanja dvojice lidera o srdačnim odnosima nisu ostvarila.

“Predsednik Buš više ne gleda Putina u oči i ne vidi prijateljsku dušu predanu slobodnom i demokratskom društvu.”

Antivladini protesti u Rusiji su sada uobičajena pojava. Demonstranti protestuju protiv gušenja gradjanskih slovboda i slobode medija od strane Kremlja i protiv rata protiv čečenskih separatista.

“Amerika može da održava prijateljstvo i da istovremeno podstiče zemlju ka demokratiji.”

Predsednik Buš je prilikom nedavne posete Češkoj Republici otvoreno kritikovao Putinovu vladu.

“Reforme u Rusiji, koje su nekad obećavale da gradjanima prenesu više ovlašćenja, zaustavljene su - sa problematičnim implikacijama za razvoj demokratije.”

“Mislim da je bilo tragično što je to rekao”

Irina Papkova, analitičar u Kenanovom institutu u Vašingtonu, kaže da je lako odbaciti kritike predsednika Buša. Ona navodi sve snažniju rusku ekonomiju i rastuću popularnost predsednika Putina i poredi to sa Bušovom politikom u Iraku i postupcima prema osumnjičenim teroristima.

“Prema tome, mislim da izjave predsednika Buša samo pojačavaju tendenciju da Rusi kažu – “ko su oni da nam govore kako treba da upravljamo našom zemljom.”

Predsednik Putin je nedavno zapretio da će ponovo usmeriti nuklearne rakete na Evropu. Ruski zvaničnici kažu da bi američki predlog o razmeštanju antiraketnog radarskog sistema u Češkoj Republici i 10 raketa presretača u Poljskoj mogao da ugrozi ruski nuklearni arsenal. Medjutim, predsednik Putin je zatim iznenada predložio zajedničko korišćenje radarske stanice u Azerbejdžanu za otkrivanje mogućih iranskih raketa. Predsednik Buš je rekao da će razmotriti taj predlog.

“To bi nam omogućilo da ne donesemo odluku o preusmeravanju naših raketa,” rekao je Putin.

Bivši pomoćnik državnog sekretara, Ričard Holbruk, smatra da debata o protivraketnom sistemu pokazuje da su američko-ruski odnosi zaista zategnuti.

“Dve vlade trenutno ne komuniciraju uspešno. Postoji dosta gneva na obe strane. To nije novi Hladni rat, ali moramo da uložimo zajednički napor kao što smo činili i 1990-ih.”

Pre nego što je Vladimir Putin došao na položaj predsednika, Rusija je s velikim teškoćama nastojala da prevazidje ekonomske probleme iz sovjetske ere. Medjutim, tokom njegovog mandata, ruska ekonomija je znatno ojačala. Igor Dančenko je analitičar u vašingtonskom institutu Brukings.

“Proteklih godina Rusija je postala mnogo snažnija ekonomska sila. Ona je sada daleko više samouverena i nastoji da vodi samostalniju spoljnu politiku.”

Ruski spoljnopolitički interesi se ne podudaraju sa interesima SAD u pogledu budućnosti Kosova, rata u Iraku i odnosa sa Iranom. Pa ipak, odnosi lidera dve zemlje su i dalje bliski.

“Predsednik Buš održava dobre odnose sa Putinom. On zna da mu je Putin potreban da bi SAD mogle da ostvare svoje spoljnopolitičke ciljeve. Sa svoje strane, predsednik Putin shvata važnost američko-ruskih odnosa.”

Bušova administracija je svojevremeno smatrala da ulazi u novu eru pozitivne saradnje sa Rusijom. Zaista, razgovori na nedavnom samitu Grupe osam bili su srdačni, dok će predlog predsednika Putina o protivraketnoj odbrani dovesti do novih razgovora sa SAD ovog leta. Ipak, eksperti smatraju da će Rusija nastaviti da demonstrira svoj uticaj sa pozicije novostečene ekonomske moći.

XS
SM
MD
LG