Linkovi

Palestinski predsednik Mahmud Abas zabranio islamistički pokret Hamas


Palestinski predsednik Mahmud Abas zabranio je danas radikalni islamistički pokret Hamas, saopšteno je iz Abasovog kabineta. Ranije danas viši saradnik palestinskog predsednika izjavio je da se zabrana odnosi na ceo pokret Hamas, ali je kasnije iz Abasovog kabineta saopšteno da se zabrana odnosi samo na naoružane Hamasove formacije uključujući tu vojno krilo Hamasa frakcije zedin al Kasam i paravojnu miliciju.

Abas je danas, na javnoj ceremoniji zajedno sa sa novoformiranom privremenom Vladom položio zakletvu. Nova vlada formirana je po ukazu Abasa i u njoj nema članova pokreta Hamas. Hamas je prošle sedmice izbacio pripadnike Fataha iz pojasa Gaze, što je nateralo Abasa da raspusti vladu i proglasi vanredno stanje. Zvaničnici Hamasa su mere koje je juče uveo Abas ocenili kao pokušaj državnog udara.

Dosadašnji palestinski premijer Ismail Hanije odbio je međutim da prihvati tu odluku predsednika i najavio da će nastaviti da obavlja svoju dužnost. Prema palestinskom ustavu vanredno stanje ne može da traje duže od 30 dana osim ako odluku o produžetku na još 30 dana ne usvoji dve trećine poslanika u parlamentu.

Hamas je prošle nedelje izbacio Fatah iz pojasa Gaze, što je nateralo Abasa da raspusti vladu i proglasi vanredno stanje. Zvaničnici Hamasa su mere koje je juče uveo Abas ocenili kao pokušaj državnog udara. Prema palestinskom ustavu vanredno stanje ne može da traje duže od 30 dana osim ako odluku o produžetku na još 30 dana ne usvoji dve trećine poslanika u parlamentu. U palestinskom parlamentu Hamas ima većinu. Međutim, izraelske vlasti su u poslednje vreme uhapsile veći broj poslanika pokreta Hamas čime je dovedena u pitanje mogućnost uspostavljanja kvoruma i donošenja legitimnih odluka u parlamentu. To bi prema oceni analitičara moglo da onemogući Abasa da produži odluku o uvođenju vanrednom stanju na šest meseci, a možda i na godinu dana.

XS
SM
MD
LG