Linkovi

General u penziji MUP-a Srbije Vlastimir Đorđević, smešten u pritvor Haškog tribunala


General u penziji MUP-a Srbije Vlastimir Đordjević, optužen za ratne zločine nad kosovskim Albancima 1999, smešten je u pritvor Haškog tribunala u Sheveningenu, saopštio je sud u Hagu. Đordjević je, kako je jutros rekao portparol Tribunala Refik Hodžić, uhapšen u Crnoj Gori. Prema rečima Hodžića, sudije Tribunala će sutra odrediti kada će Đordjević prvi put biti izveden u sudnicu da bi se izjasnio o krivici. Hodžić je jutros izjavio da je do hapšenja Đordjevića došlo u "saradnji haškog tužilaštva i vlasti Srbije i Crne Gore".

"Ono što mogu da kažem jeste da je Đordjević uhapšen u Crnoj Gori. Uhapsile su ga crnogorske vlasti, a do hapšenja je došlo u saradnji tužilaštva u Hagu i vlasti Srbije i Crne Gore", rekao je Hodžić.

General Đordjević je pre i tokom rata na Kosovu 1999. bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Srbije i načelnik Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije. Od 2002. godine, kada je nestao iz Srbije, general Đordjević se, prema haškom tužilaštvu, krio u Rusiji. Optužen je za progon oko 800.000 Albanaca u proleće 1999, u vreme NATO bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije.

Po istoj optužnici, pred Tribunalom u Hagu traje sudjenje bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i kooptuženima Nikoli Šainoviću, Dragoljubu Ojdaniću, Nebojši Pavkoviću, Vladimiru Lazareviću i Sretenu Lukiću. Svima se na teret stavljaju i ubistva, deportacije i prisilno premeštanje albanskog stanovništva.

Pošto je bio nedostupan Haškom tribunalu u vreme početka sudjenja Milutinoviću i saoptuženima, u julu prošle godine, postupak protiv generala Đordjevića je izdvojen.
Mogućnost da postupak ponovo bude objedinjen ne postoji, budući da je u medjuvremenu haško tužilaštvo već završilo izvodjenje dokaza protiv Milutinovića i ostalih, a odbrana će početi 6. avgusta. Na tom sudjenju, svedoci optužbe su više puta generala Đordjevića pominjali kao glavnog organizatora prebacivanja tela stotina ubijenih Albanaca sa Kosova u masovne grobnice u centralnoj Srbiji.

Vlastimir Đorđević uhapšen u ranim jutarnjim satima u Budvi

Bivši načelnik Resora javne bezbjednosti Srbije i haški optuženik Vlastimir Đorđević uhapšen je u ranim jutarnjim satima u Budvi, gdje je u u posljednje tri godine radio kao građevinski radnik, koristeće lažni identitet.

Čak i nakon što su strane agencije jutros objavile informaciju o hapšenju haškog optuženika Vlastimira Đorđevića, u Upravi crnogorske policije jedino se nezvanično moglo saznati da je 'privedena osoba za koju se sumnja da je Vlastimir Đorđević'.

Tek negdje iza podneva, Uprava poliije saopštila je da je 'na osnovu operativnih saznanja, u sadejstvu sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost, i u saradnji sa Haškim tribunalom, preduzela višednevnu policijsku akciju, u kojoj je danas u Budvi, u ranim jutarnjim časovima, pod lažnim identitetom koji je koristio, lišen slobode Vlastimir Đorđević, državljanin Republike Srbije, bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije i načelnik Resora javne bezbjednosti, u činu general-pukovnika'.

Saopšteno je još jedino da će, 'na osnovu rezolucije 827 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, Vlastimir Đorđević biti predat Međunarodnom sudu u Hagu'. Iz tog razloga, u Budvu je doputovala i neimenovana saradnica Haškog suda za koju se saznaje da je učestvovala i u akciji lociranja Đorđevića.

Nikakvi detalji o akciji nisu saopšteni, a Uprava policije nije potvrdila da je prilikom hapšenja Đorđevića sarađivala sa srpskom policijom. Iako je Haško tužilaštvo ranije u više navrata saopštilo da se Đorđević nalazi u Rusiji, saznajemo da je on gotovo tri godine boravio u Budvi, gdje je radio kao građevinski radnik. Osim što je pustio bradu, Đorđević je navodno promijenio i ime, pa je u crnogorskom ljetovalištu živio kao Novica Karadžić, nastanjen u naselju Velji Vinogradi u blizini centra grada.

U Upravi policije nisu željeli da daju bilo kakve informacije o tome gdje se Đorđević nalazio nakon hapšenja. Saznajemo, ipak, da je nakon uobičajene procedure, avionom koji je u 16 i 50 minuta poletio sa tivatskog aerodroma, Đorđević prebačen u Holandiju.

Biografija generala Vlastimira Đorđevića

Đorđević je rođen 1948. godine u selu Koznica kod Vladičinog Hana. Pravni fakultet je završio u Beogradu. Zaposlio se u policiji, u SUP-u Zaječar najpre kao pripravnik u kriminalističkoj službi, zatim kao operativac. Početkom 1980-ih godina bio je komandant policijskih jedinica na Kosovu. Prelaskom u Beograd dobio je posao u Republičkom SUP-u Beograda, u sektoru milicije, a u reorganizaciji MUP-a 1994. raspoređen je na mesto načelnika Uprave milicije.

Posle ubistva generala Radovana Stojčića Badže, aprila 1997, postao načelnik Resora javne bezbednosti. Na toj funkciji je bio do januara 2001. kada ga je zamenio general Sreten Lukić. Posle smene postao je savetnik u MUP-u, a penzionisan je u maju iste godine, neposredno po objavljivanju činjenica vezanih za premeštanje leševa albanskih civila koje su ubile srbijanske snage bezbednosti. Hladnjača sa ubijenim civilima izvučena je iz Dunava 6. aprila 1999. Po objavljivanju te afere Đorđević je napustio zemlju, i do danas se pretpostavljalo da se krio u Rusiji. Ukazom predsednika SRJ Slobodana Miloševića, 7. jula 1999. odlikovan je Ordenom jugoslovenske zastave prvog stepena.

Protiv Đorđevića je u avgustu 2006. u Beogradu pokrenuta istraga o ubistvu braće Bitići. On je osumnjičen da je 9. jula 1999. lično naredio ubistvo ove trojice američkih državljana. Oženjen je Sojkom, koja je bila ministar za socijalna i boračka pitanja u vladi Stanka Radmilovića.

XS
SM
MD
LG