Linkovi

Četvrtina smrtnih slučajeva uzrokovana povredama u saobraćajnim nezgodama


Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da je jedna četvrtina smrtnih slučajeva godišnje uzrokovana povredama u saobraćajnim nezgodama. Mnogi od ovih života mogli su da budu spaseni da je osoblje hitne pomoći bilu u stanju da stabilizuje njihovo stanje na putu za bolnicu. Medjutim, studija u Sjedinjenim Državama – koja će testirati novi tretman za spasavanje života – izložena je kritikama od stranenekih medicinskih stručnjaka zato što će tretman biti radjen bez pacijentovog odobrenja.

Prema procenama, milion muškaraca, žena i dece izgubi život u saobraćajnim nesrećama širom sveta. U Sjedinjenim Državama, desetine hiljada Amerikanaca pogine u saobraćajnim udesima ili drugim traumatskim dogadjajima, kao što su pucnjave i povrede glave. Vrsta hitne pomoći koju primi većina žrtava nije menjana godinama. Medjutim, neki medicinski stručnjaci koji se bave traumatskim povredama žele da isprobaju nešto novo. Doktor Raul Koimbra sa univerziteta Kalifornije u San Dijegu je jedan od njih.

«Ovo istraživanje je veoma važno zato što ima mogućnosti da se spasi više života».

Studija – koju su započeli Nacionalni instituti za zdravlje i Uprava za hranu i lekove – planira različite tretmane za najmanje 20 hiljada pacijenata koji dodju u medicinske centre u Sjedinjenim Državama i Kanadi. Neki od pacijenata dobiće uobičajenu negu. Za druge, predvidjena nega uključuje povećavanje krvnog pritiska, putem povišenog nivoa natrijuma, i moguće korišćenje leka pod nazivom Dekstran. Tehničari hitne pomoći često «šokiraju» pacijentovo srce kako bi ponovo počelo da radi, nakon što reanimacija srca nije bila uspešna. Sada će neki pacijenti biti tokom reanimacije biti tretirani i sa specijalnom uredjajem koji upumpava vazduh u pluća. Pitanje izbora pacijenta koji će primiti novi tretman je već kontroverzno. Tretiranje tih pacijenata bez njihovog odobrenja - ili odobrenja njihovih porodica – pokrenulo je neka etička pitanja, kao kod profesora Džordža Enasa sa univerziteta Boston.

«Ti ljudi nemaju izbor. Njima neće biti rečeno da je u pitanju eksperiment. Ljudima neće biti dato pravo da se na njima ne eksperimentiše».

Pristalice ovog obimnog istraživanja kažu da pacijenti često nisu fizički u mogućnosti da donesu takvu vrstu odluke i da se dragoceno vreme gubi zbog potrage za članovima porodice koji bi dali dozvolu. Ponovo doktor Raul Koimbra.

«Zamislite da ste bili u saobraćanom udesu ili da imate višestruke rane od metaka i da krvarite na smrt. Kako dobiti odobrenje u takvim okolnostima? Obično tu nisu članovi porodice, a vi treba da u deliću sekunde donesete odluku od koje vam zavisi život».

U Sjedinjenim Državama, traumatske povrede su vodeći uzrok smrti medju mladjim ljudima. Uobičajeni tretman za te žrtve je često neuspešan. Onima koji ne budu hteli da budu tretirani prema novim pravilima biće savetovano da nose specijalne narukvice na kojima je jasno naznačeno njihovo protivljenje. U suprotnom, oni bi mogli da učestvuju u studiji – želeli to ili ne.

XS
SM
MD
LG