Linkovi

Njujorški gradonačelnik predložio uvođenje takozvane takse na zagušenje


Na nedavnom skupu gradonačelnika velikih gradova, poslovnih ljudi i boraca za zaštitu životne sredine u Njujorku, posvećenom promeni klime, u središtu rasprave su bile posledice zagađivanja atmosfere ugljenikom, odnosno ispuštanja ugljendioksida. Šta gradovi planiraju da urade u vezi sa tim?

Gradonačelnici, obasjani jarkim suncem u Central parku, obećali su da će se zauzeti da im gradovi budu zeleniji, uz pomoć nacionalnih vlada ili bez nje.

«Složno smo odlučili da se izborimo sa izazovima promene klime», rekao je gradonačelnik Njujorka.

Gradonačelnici su tokom četvorodnevnog samita razmatrali načine smanjenja gasova koji izazivaju efekat staklenika, takozvani ugljenički profil gradova. Jedna od mera koju razmatra nekoliko gradova je smanjenje ugljendioksida - naplaćivanjem saobraćaja. Njujorški gradonačelnik je nedavno predložio uvođenje takozvane takse na zagušenje, koju bi plaćali automobilisti prilikom ulaska na Menhetn tokom radnog vremena.

London već ima nešto slično. Britanski vozači od 2003. moraju da plate otprilike 16 dolara za ulazak u centralni deo Londona. Ken Livingston, gradonačelnik Londona, sad želi da proširi taj program i na okolne opštine, jer se pokazalo da je veoma koristan – u centru.

«Četrdeset šest odsto dolazaka u London je automobilom. Sada se to smanjilo na 42 odsto. A to znači smanjenje ispuštanja ugljendioksida u centralnoj zoni za 20 odsto, smanjenje azotnih oksida za više od 10 odsto...», kaže Livingston.

Na osnovu Blumbergovog predloga, ulazak na Menhetn od 6 ujutru do 6 uveče bi koštao 8 dolara. Za kamione bi se plaćao 21 dolar. Međutim, Njujorčani nisu mnogo oduševljeni tom idejom.

«Mislim da je strašno još više opterećivati Amerikance koji teško rade i plaćaju svoju porezu. U ovoj državi se plaćaju najveće poreze u celoj zemlji», kaže ovaj Njujorčanin, a drugi......podseća da će veoma brzo da spadne na sirotinjski štap, s obzirom da je taksi - kako kaže – veoma skup.

Neprofitna organizacija Transportne alternative promoviše vožnju biciklom, pešačenje i javni transport. Njen stav je da je nova taksa pravo rešenje. Na osnovu Blumbergovog predloga, 31 milijarda dolara - koliko se procenjuje da bi se prikupilo od ove takse za tri godine - upotrebila bi se za poboljšanje javnog saobraćaja, kaže Pol Stili Vajt, izvršni direktor Transportnih alternativa..

«Čak će i oni koji budu plaćali ovu taksu, imati koristi, jer će brže da saobraćaju. Ako ste građevinski radnik, ili vodoinstalater ili električar, bićete mnogo efikasniji, jer ćete stići da uradite jedan ili dva posla više», kaže Vajt.

Ipak, pojedini Njujorčani kažu da će ti poslovi više biti neophodni, jer će cene da se povećaju.

«Moraću svojim mušterijama više da naplaćujem, što se na posletku pretvara u začarani krug. Ako budem morao da platim više, moraću i da naplatim više, tako da će na kraju svi da plate», kaže ovaj Njujorčanin.

Po ugledu na London, Singapur i Stokholm su već uveli programe naplate saobraćaja. Međutim, moguće je da neki od nezadovoljnika po kojima je Njujork poznat, spreče uvođenje ovakvog programa.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG