Linkovi

Ubistva u SAD najčešće počinjena vatrenim oružjem, pre svega revolverima


Broj takvih ubistava se postojano povećava. Međutim, jedna nova tehnologija može da pomogne da se smanji broj ubistava vatrenim oružjem. Ta tehnologija omogućava istražiteljima da uđu u trag oružju i pronađu osobu koja ga je upotrebila – čak i pre nego što se pronađe samo oružje.

Čaura od metka sadrži ključni podatak koji istražitelji mogu da upotrebe za identifikaciju oružja iz kojeg je ispaljen metak Reč je o novoj balističkoj tehnologiji koja je dobila naziv mikropečat. Pronalazač, Tod Lizot, nedavno je u Vašingtonu prikazao kako ta nova tehnologija funkcioniše.

«Tehnologija je prilično jednostavna. Znamo da će na metalu pod određenim pritiskom ostati nekakvi tragovi, bez obzira koliko su vidljivi», kaže Lizot.

Pronalazač Lizot smatra da će oznake proizvođača, modela i serijski broj pištolja urezani na unutrašnju površinu oružja, ostati utisnuti na svakoj čauri posle ispaljivanja metka. Tehnologija mikropečata će prema tome omogućiti istražiteljima da povežu čauru koju pronađu na mestu zločina sa oružjem koje je upotrebljeno. Demonstraciju je organizovao član Predstavničkog doma iz Kalifornije, Havijer Besera. On zajedno sa senatorom Tedom Kenedijem iz Masačusetsa priprema zakonski predlog o tehnologiji mikropečata na osnovu kojeg bi se propisalo da svi novi poluautomatski revolveri budu opremljeni tom tehnologijom. Sličan zakonski predlog je već iznet pred kalifornijski Kongres.

«Postoje načini da se nasilje počinjeno vatrenim oružjem u Americi smanji pametno i efikasno i na način koji ne ograničava bilo čija privatna prava», kaže Besera.

Tehnologiju mikropečata hvale i pristalice kontrole vatrenog oružja. Džoš Horvic, izvršni direktor Koalicije za prekidanje nasilja vatrenim oružjem, kaže da će mikropečat poboljšati postojeći sistem kontrole oružja.

«Već imamo sistem za praćenje oružja. Znamo kako da uđemo u trag vatrenom oružju, a Kongres je odobrio i izgradio centar za praćenje. Mikropečat će vam omogućiti pristup u taj centar i dobijanje podatka ko je kupio taj komad oružja, pre nego što ga pronađete», kaže Horvic.

Istraživanje ove organizacije i Brejdijeve kampanje za sprečavanje nasilja vatrenim oružjem, pokazuje da je od gotovo 2400 ubistava u Kaliforniji u 2004, više od 60 odsto počinjeno ručnim oružjem. Te organizacije procenjuju da bi mikropečat košao proizvođače od pola do jednog dolara po komadu i kažu da nova tehnologija najavljuje pomoć u rešavanju zločina u budućnosti i – bezbedniju Ameriku.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG