Linkovi

Vlada RS usvojila uredbu o upotrebi amblema Republike Srpske


Vlada Republike Srpske donela je danas uredbu o izgledu i načinu upotrebe amblema RS koji će privremeno zameniti grb koji se odlukom Ustavnog suda BiH više ne može koristiti. Vladinom uredbom se propisuje da se amblem RS upotrebljava u pečatima entitetskih organa i organizacija, na memorandumima entitetskih organa i organizacija i na objektima kojim se obeležava teritorija RS.

Prema vladinoj uredbi, pečat sa amblemom RS imaju Republika Srpska, predsednik i potpredsednici Republike Srpske, Narodna skupština Republike Srpske, Veće naroda Republike Srpske, Vlada Republike Srpske, republički organi uprave, sudovi, tužilaštva i pravobranilaštva, jedinice loklane samouprave, organi i organizacije koje vrše poverene poslove državne uprave. Danas je zvanično stupila na snagu odluka Ustavnog suda BiH prema kojoj grb i himna Republike Srpske i grb Federacije BiH nisu u skladu sa konstitutivnošću sva tri naroda na celoj teritoriji BiH. Parlament Republike Srpske je u medjuvremnu usvojio amblem kao prelazno rešenje do usvajanja novog grba, dok je Federacija BiH najavila da će umesto dosadašnjih entitetskih simbola koristiti obeležja države BiH.

Predsednik Vlade Republike Srpske, Milorad Dodik, rekao je danas da je spreman da se institucionalno bori za opstanak RS.

“Mnogi atakuju na Republiku Srpsku i smatraju da je vreme da bude ukinuta, ali volja naroda koji žive za RS, nama političarima ne ostavlja nimalo prostora da kalkulišemo tim pitanjem“, rekao je Dodik na Ravnoj Romaniji, gde je prisustvovao obeležavanju 12. godišnjice Sarajevsko-romanijske regije.

Predsednik Vlade Republike Srpske, Milorad Dodik, je rekao da su u Crkvi Svetog velemučenika Georgija na Ravnoj Romaniji upisana imena 3.800 boraca poginulih za stvaranje Republike Srpske.

“Oni nama političarima stavljaju u obavezu da čuvamo Republiku Srpsku u njenim okvirima“ rekao je Dodik.

XS
SM
MD
LG