Linkovi

Hamas obećao oslobadjanje novinara BBC-a Alana Džonstona


Palestinski islamistički pokret Hamas saopštio je da preduzima "ozbiljne i praktične korake" kako bi bio oslobođen oteti dopisnik Bi-Bi-Sija Alan Džonston. Portparol vojnog krila Hamasa Abu Obejida rekao je na konferenciji za novinare da njegova organizacija "neće dozvoltiti nikome da napada novinare i strance, jer oni pomažu palestinskom narodu".

Nešto ranije je neimenovana osoba, navodno bliska prgovorima oko Džonstonovog oslobađanja, izjavila da su otmičari obećali da će ga pustiti u roku od 24 sata. Predstavnica za štampu BBC u Londonu izjavila je, međutim, da nema niakve potvrde o stuaciju u kojoj se nalazi dopisnik. Džonston je otet još pre tri meseca, a Hamas je poslao upozorenje njegovim otmičarima čim je proglasio pobedu posle šest junskih dana žestokih sukoba protiv snaga rivalskog Fataha.

Odgovornost za otmicu preuzela je ranije manje poznata grupa Armija islama, koja je 1. juna objavili na internetu prvi video snimak otetog. U poruci na internetu traženo je oslobađanje islamskih zatvorenika u Velikoj Britaniji, a Džonston je rekao da se otmičari dobro odnose prema njemu. Hamas navodno pregovora s njima preko posrednika. Obećanje o slobodi dopisnika tumači se kao pokušaj izbegavanja sukoba sa spoljnim svetom i kao poruka naoružanim frakcijama da Hamas namerava da uvede red. Nijedan oteti stranac u pojasu Gaze nije držan tako dugo u zatočeništvu kao Džonston. Demonstracije za njegovo oslobađanje održane su više puta u Londonu i na palestinskim teritorijama, kao i širom sveta.

XS
SM
MD
LG