Linkovi

NATO: Do održivog rešenja statusa Kosova rezolucijom SB UN


Jedan od zaključaka ministara odbrane NATO sa redovnog okupljanja u Briselu je da je put do održivog mira na Kosovu i u regionu usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti, te su, u tom svetlu, podržali plan specijalnog izaslanika Marti Ahtisarija. Za NATO je najmanje poželjna situacija u kojoj bi izostala Rezolucija, jer bi to dovelo du pitanje jedinstvo NATO i evropske porodice.

Prvi ljudi odbrane NATO članica su danas potvrdili ono što su, podseća se u sedištu vojnog savza, ranije već zastupali- podržavaju rad i plan specijalnog izaslanika Marti Ahtisarija, smatrajući to najboljim putem do održivog ekonomskog i političkog razvoja Kosova, kao i jačanjem bezbednosti i stabilnosti celog regiona. Portparol generalnog sekretara NATO, Dčejms Aparturai:

"Mi u NATO želimo da Savet bezbednosti diskutuje o ovom pitanju i da, naradno, disusiju zaključi rezolucijom, baziranom na Ahtisarijevim predlozima, kako bi se celi proces kretao napred".

Naglašava se u NATO izvorima da je najmanje poželjna situacija u kojoj bi izostala rezolucija Saveta bezbednosti- to bi otvorilo prostor podelama, kako medju članicama vojnog saveza, tako i unutar bezbednosnog partnera Alijanse, Evropske unije. U tom se smislu podvlači važnost političkog procesa koji će dovesti do konačnog kosovskog rešenja i njegove pravne utemeljenosti- to će otvoriti put i za naredne poteze NATO, EU i cele medjunardone zajednice i, ne manje važno, održati unutrašnje jedinstvo vojnih saveznika, ali i Evropljana.

Zato i poziv svim akterima da iskažu odgovornost i umerenost, a Prištini da se fokusira na sprovodjenje standarda- pre svega, onih koji se odnose na prava manjina, zaštitu istorijskih i verskih objekata, borbu protiv organizovanog kriminala. Ministri odbrane NATO upozoravaju da je Savez, sa svoje strane, spreman da odlučno uzvrati na svako ugrožavanje bezbjednosti na Kosovu".

XS
SM
MD
LG