Linkovi

Crna Gora među tri najbrže rastuće turističke privrede sveta


Svjetski savjet za turizam i putovanja već četvrtu godinu zaredom svrstao je Crnu Goru među tri najbrže rastuće turističke privrede svijeta. Da bi nastavila sa rastom Crna Gora treba da kreira visokokvalitetan turistički proizvod, posveti se obrazovanju kadra i poštuje principe održivog razvoja, ocijenjeno je iz Svjetskog savjeta za turizam i putovanja.

U izvještaju Svjetskog savjeta za turizam i putovanja, koji je prezentiran u Podgorici, Crna Gora je četvrtu godinu zaredom među tri najbrže rastuće tuističke privrede svijeta. U dokumentu se ocjenjuje da za nastavak rasta Crna Gora treba da poštuje principe održivog razvoja, kao i da usmjeri viziju i startegiju turizma koja uključuje partnerstvo privatnog i javnog sektora.

Predsjednik WTTC-a Žan Klod Baumgarten smatra da je bezbjednost na globalnom nivou najveća opasnost za putovanja i turizam, ali da je Crna Gora nakon sticanja nezavisnosti prepoznata kao stabilna zemlja.

“Turističko tržište u svijetu pokazuje rast i gosti, odnosno potrošači, posjeduju sve više novca. Vaš je zadatak da dobijete veći dio kolača, ne najveći, nego najsočniji”, rekao je Baumgarten.

Prema njegovim riječima, za izgradnju visoko kvalitetnog proizvoda nisu preduslov samo luksuzni hoteli, već to podrazumijeva dobru putnu infrastrukturu, aerodrome i vazdušni pristup zemlji.

“Imate izvanredne mogućnosti i tu ne mislim samo na visoko kvalitetne investitore, već i na sjever koji predstavlja Božji dar. To je nešto na čemu treba da radite u budućem razvoju”, naveo je Baumgarten.

On je siguran da će rast biti nastavljen još deset, a sigurno u narednih pet godina.

“Najveća opasnost je da zemlja propusti da nađe mogućnost da nastavi sa rastom čak kada i ekonomski ciklus krene da pada. Postoje određeni načini na koje to možete uraditi i morate se okrenuti onim segmentima turističkog tržišta koji su manje osjetljivi na ekonomski pad, golf, jahting i sportski turizam, traženje kulinaraskih doživljaja, jer su to stvari koje ljudi traže radi sopstvenih uživanja i nisu vezane za ekonomsku situaciju”, saopštio je Baumgarten.

Ministar turizma u Vladi Crne Gore Predrag Nenezić saopštio je da će preporuke izvještaja biti sastavni dio inoviranog Master plana razvoja turizma, čije se usvajanje očekuje krajem septembra.

“Izvještaj je realan i identifikovao je pozitivne strane i slabosti Crne Gore kao turističke destinacije. Rezultati i projekcije su ohrabrujući”, rekao je on.

Crna Gora će, prema najnovijim prognozama WTTC-a, od turizma i povezanih ekonomskih grana do 2017. godine ostvariti 1,97 milijardi EUR prihoda. Očekuje se da će sektor turizma i povezanih ekonomskih grana u ovoj godini ostvariti oko 645 miliona EUR prihoda, 21 odsto više nego prošle.

Nenezić je rekao da je izvještaj WTTC jedini metod obračuna prihoda koji priznaju Ujedinjene nacije.

Ministar je podsjetio da je Bord izvršnih direktora Svjetske banke odobrio četvorogodišnju partnersku strategiju za Crnu Goru i deset miliona USD kredita za razvoj održivog turizma u zemlji.

XS
SM
MD
LG